Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2006

Το καρτέλ του λιγνίτη.


Οι όμιλοι επιχειρήσεων Μυτηλιναίου και Ελληνικής Τεχνοδομικής ανακοίνωσαν την περασμένη Πέμπτη την σύμπραξη για να διεκδικήσουν την εκμετάλλευση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης Φλώρινας – κατατέθηκαν άλλες πέντε προσφορές - αλλά και για την ενδεχόμενη μελλοντική εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Ελασσόνας και της Δράμας!

Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Δράμας, πέραν της εκφρασμένης αντίθεσης της κοινωνίας μας σε αυτήν, κρίνεται ασύμφορη από παράγοντες της αγοράς καθώς η περιεκτικότητα τους σε υγρασία είναι πολύ υψηλή. Έτσι η σύμπραξη των εταιριών θα εστιαστεί κατ’ αρχάς στην Βεύη και μετέπειτα αν υπάρξει τέτοια απόφαση και στα κοιτάσματα της Ελασσόνας.

Σε δεινή θέση περιέρχεται την ίδια ώρα η Δ.Ε.Η. που είναι υποχρεωμένη να αγοράζει το ρεύμα που εισάγεται από ιδιώτες στην χώρα μας είκοσι ευρώ ακριβότερα ανά μεγαβατώρα σε σχέση με την τιμή που το διαθέτει σε βιομηχανικούς καταναλωτές. Ακόμα με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας η Δ.Ε.Η. καλείται να πληρώσει περίπου εκατό εκατομμύρια ευρώ για τα λιγνιτικά κοιτάσματα που ήδη εκμεταλλεύεται.

Είναι προφανές ότι από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας ευνοούνται οι ιδιώτες. Η Δ.Ε.Η. υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων είναι άγνωστο πως θα αντεπεξέλθει. Δεν αποκλείεται την ζημιά να πληρώσουν οι καταναλωτές.

Σε ότι αφορά τους λιγνίτες της Δράμας, αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και αποφασιστεί να εξορυχτούν, τότε αυτό θα γίνει από ιδιώτη γεγονός που θέτει ακόμα περισσότερο σε αμφιβολία το αν οι θέσεις εργασίας που θα προκύψουν θα καλυφθούν από ντόπιους εργάτες καθώς και το αν θα τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι για την λιγότερο επιβλαβή για το περιβάλλον λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Η φωτογραφία είναι απο εδώ.

5 σχόλια:

ci είπε...

Καλή βδομάδα, αν και τα νέα δεν τα βλέπω πολύ ρόδινα!

Filotas είπε...

καλή εβδομάδα citronella μου! Τα νέα πάντα έτσι ήτανε, τα μαγουλάκια μας να είναι ρόδινα να μπορούμε να παλεύουμε!

maria_pin είπε...

Καλή βδομάδα και από Αγγλία! Και εδώ και αν ξέρουμε από ιδιοτικοποιήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ το νέρο. Επειδή υπάρχει έλλειψη, καλούνται οι καταναλωτές να κάνουν "οικονομία",ενώ κάθε μέρα χάνονται εκατομύρια κυβικά από διαρροές στο δίκτυο. Υπολογίζουν όμως οτί δε συμφέρει να τις φτιάξουν! Οι ιδιοτικές εταιρίες είναι μόνο για τα μεγάλα κέρδη- ποτέ για τα μεγάλα έργα!!!

Για κάθε περίπτωση, τοο έχω ακόμα το μπλουζάκι ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΛΙΓΝΙΤΕΣ!!

Filotas είπε...

Μα και οι λιγνίτες δεν απειλούν μόνο τον αέρα μας Μαριώ! Απειλούν εξίσου και τον υδροφόρο ορίζοντα στον κάμπο της Δράμας!
Καλή σου εβδομάδα!

cuentos_nat είπε...

το χειροτερο πραγμα με τους λιγνιτες ειναι οτι παλια η πλειοψηφια των δραμινων σθεναρα ηταν εναντιων.Στην πορεια ομως με την τρομερη ανεργεια που βιωνει ο τοπος, αρχισαν αρκετοι να νερωνουν το κρασι τους.Η στρατηγικη των συμφεροντων ειναι πλεον¨...ΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΛΙΓΝΙΤΕΣ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
Τωρα θελουν δουλεια και ας ειναι με μια ζωη με ημερομηνια ληξης...
Και νομιζω οτι το εργοστασιο δεν το γλυτωνουμε!!!
φιλια

Πάνερμος...