Κυριακή 5 Μαρτίου 2006

Συμπλέκτης, πρώτη, γκάζι και φύγαμε

Αυτές τις μέρες για πρώτη φορά μετακομίζω από την θέση του συνοδηγού σε ένα αμάξι, στην θέση του οδηγού. Πολλοί φίλοι είχαν την απορία πως και δεν οδηγώ ενώ έχω περάσει προ καιρού τα τριάκοντα, αλλά στους επίμονους τόνιζα ότι μπορεί να μην οδηγούσα, ήμουν όμως από τους καλύτερους συνοδηγούς στον κόσμο. Δεν χρειάζεται και πολύ σκέψη για την διαφορά μεταξύ των δύο θέσεων, παρότι μπορεί να απέχουν μόνο λίγα εκατοστά μέσα στο αμάξι!

Μέχρι χθες είχα δοκιμάσει τις οδηγικές μου ικανότητες μόνο μια φορά κι αυτή πριν από καμιά διετία. Πάντοτε στον δρόμο ήμουν όμως προσεκτικός, είτε χαζεύοντας τα τοπία, είτε κοιτώντας στο δρόμο και σχολιάζοντας τα σήματα που περνούσαν. Τώρα τα πόδια πρέπει να ελέγχουν τα πεντάλ, το χέρι να μάθει να κινεί τον λεβιέ χωρίς να χρειάζεται την συνδρομή των ματιών, οι αισθήσεις να συμμαζεύονται και να χωράνε ανάμεσα στην όραση και την ανάλυση αυτού που βλέπω. Αν μιλήσεις με έναν παλιό οδηγό για το πώς πρωτονοιώθεις στο τιμόνι θα γελάσει, αν δεν ξεκαρδιστεί.

Η ουσία όμως είναι ότι ο αυτοματισμός, στην οδήγηση και όπου αλλού, είναι θέμα χρόνου και προσπάθειας. Η προσοχή όμως βασίζεται στον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου και τους συνεπιβάτες σου σαν επιβάτες σε ένα όχημα που ξεκινά για να φτάσει κάπου, οπουδήποτε. Για να φτάσει όμως…

Έχω φανταστεί πολλές διαδρομές με αυτοκίνητο, επιθυμώ να κάνω τον γύρο της Ελλάδας και η θέση του συνοδηγού δεν είναι η κατάλληλη…

3 σχόλια:

τσέλιγκας είπε...

Άντε καλοτάξιδος και ατρακάριστος!
Τι συμβουλή έχω να σου δώσω; Όλα αυτά με τις ταχύτητες και το τιμόνι και τις στροφές κλπ μια χαρά θα τα μάθεις, το ζήτημα είναι να εξασκηθείς στο να προβλέψεις τι θα κάνει ο άλλος ο οδηγός έτσι ώστε να αποφύγεις και τα χειρότερα. Μετά την αντίληψη του αυτοκινήτου, έρχεται η αντίληψη του δρόμου κι έχοντας αυτά τα δύο στο τσεπάκι σου μη φοβάσαι τίποτα και ετοίμασε μπαγκάζια για το γύρο της Ελλάδας!

0comments είπε...

Με το καλό και τις καλύτερες ευχές μου! Κι όταν με το καλό ετοιμαστείς για το γύρο της Ελλάδας θα κάνουμε κονβόι.
Καλή Σαρακοστή!

Filotas είπε...

Τσέλιγκα ευχαριιστώ για τις συμβουλές! θα σε επισκεφτώ στην Άνω Τραχανοπλαγιά μόλις πάρω την άδεια οδηγήσεως!
Amig0 σας χρωστάω και μια βόλτα στην Βουλγαρια!:-)
Πάνο το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν ξέρω πως μπορεί να υπάρξει οργανωμένη αντίδραση! Σε ποια παραλία προσάραξε το Τρισάν?

Πάνερμος...