Τρίτη 21 Μαρτίου 2006

Μνημόσυνο, παρέλαση και του χρόνου με υγεία!…

Αν μιλήσεις ανοιχτά για την κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων, πριν τελειώσεις την φράση σου, πετάγονται πέντε – έξι και σε στολίζουν κανονικά και με το «νόμο», γιατί είσαι «ανθέλληνας» και δεν αναγνωρίζεις την ανάγκη να τιμούμε την μνήμη των προγόνων μας που πάλεψαν για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι!

Μα καλά ρε παιδιά, γιατί οι Έλληνες, το 1876 ας πούμε, δεν έκαναν μαθητική παρέλαση για να τιμήσουν τους ήρωες του 1821; Οι Έλληνες της επόμενης γενιάς, το 1901 ας πούμε, γιατί επίσης δεν έκαναν μαθητική παρέλαση για να τιμήσουν τους προγόνους μας; Τόσο «αχάριστοι» ήταν; Η εμείς είμαστε αχάριστοι που σκεφτόμαστε και μόνο να καταργηθεί η μαθητική παρέλαση;...

Καλά που βρέθηκε, θα μπορούσε να πει καποιος, ο δικτάτορας Μεταξάς και «η επανάσταση της 4ης Αυγούστου» για να τιμηθούν οι ήρωες όπως «τους πρέπει», με καθυστέρηση 115 χρόνων. Ο άνθρωπος ήταν μια εικοσαετία μπροστά τουλάχιστον, αφού μετά τον εμφύλιο και οι ήρωες του ’40 τιμήθηκαν με τον ίδιο τρόπο! Απόδοση τιμής συσκευασίας δύο σε ένα και σε τιμή ευκαιρίας!…

Και ευτυχώς να λέμε που ο Μεταξάς ήταν ανοιχτόμυαλος, παρακολουθούσε τις διεθνείς εξελίξεις και είδε ότι ο Χίτλερ στην ναζιστική Γερμανία της δεκαετία του ’30 εκπαίδευε τη νεολαία με στρατιωτική πειθαρχία και η χώρα προόδευε ολοένα.

Δεν έχει σημασία που οι μαθητικές παρελάσεις ταυτίστηκαν με το καθεστώς των ναζί, εμείς τις κάνουμε για τιμήσουμε ακόμα κι αυτούς που πολέμησαν τον ναζισμό και πέθαναν για την Ελευθερία!…

6 σχόλια:

Filotas είπε...

Γεια σου Μανθο! Στην Δράμα σήμερα έχουμε ριούνιον με παρουσίες λαμπρές, αλλά με αισθητή την δική σου απουσία!!!
Πότε είναι η μαθητική παρέλαση στην Μπαρσαλόνα?!!!
Φιλιάδες!...

ci είπε...

Α σκέψου όμως να πίνεις τον καφέ σου βλέποντας την παρέλαση στο chocolat;))
(Άσε φρίκη κάθε φορά πώς να το αποφύγω, και δεν είχαμε καν και μίνι τότε:ΡΡ)

Juanita La Quejica είπε...

Και που να πηγαίνατε και στην Ελληνική Παιδεία...
Παρελάσεις -αλλά και σχολικές εκδρομές- φορώντας φρικτά ταγιέρ με τα οποία -παιδάκια του δημοτικού- ήμασταν σαν κατοχικά ψυριάρικα (έτσι είχε πει η μάνα μου όταν με πρωτόειδε να την φορώ, δεν πολυκατάλαβα ποτέ τι εννοούσε, όπως και την εμμονή της με αυτό το αρρωστημένο περιβάλλον)... Λοιπόν, εκτός από τα ταγιέρ, στη γιορτή ας πούμε του Πολυτεχνείου, εμείς μιλάγαμε για τον Κολοκοτρώνη. Πάντα υπήρχαν μόνο οι ήρωες του 21, άντε και αυτοί του 40, ο Μεταξάς σε πρώτη θέση βέβαια.
Απαπα... τι θυμήθηκα και θα έχω εφιάλτες νυχτιάτικα.
(Με αποβολές και το κεφάλι ψηλά, απειλώντας τους γονείς μου ότι θα έκανα τα αδύνατα δυνατά να με διώξουν, κατάφερα να ξεφύγω στη 2α λυκείου. 10 χρονια άντεξα. Αλλά ακόμα και σήμερα, όταν ζορίζομαι πολύ ψυχολογικά, την Ελληνική Παιδεία βλέπω στους εφιάλτες μου, τις παρελάσεις, Πατρίδα, Θρησκεία και Οικογένεια. Που μια χαρά αρχές είναι, αρκεί να μην σου τις επιβάλλουν αρρωστημένα.

Filotas είπε...

Τα σέβη μου και τις ευχές μου για τις καλύτερες των ημερών νε έρθουν να μας συναντήσουν!!!

vasvoe είπε...

Πρέπει να το έχω ξαναπεί, δεν πήγα ούτε μία φορά σε σχολική παρέλαση!!

Είναι αργία ή δεν είναι;; Ουφ!

Filotas είπε...

Το θυμάμαι Vas! Αν εννοείς την 25η Μαρτίου είναι αργία, αλλά είναι και Σάββατο για φέτος!!!

Πάνερμος...