Πέμπτη 9 Μαρτίου 2006

Ανταμώνοντας ανθρώπους…

Μετά την αναφορά μου στην εκπομπή της Χριστίνας Τσαρδίκος με τον τίτλο «Αντάμωμα με την Ελλάδα», έψαξα να βρω περισσότερα στοιχεία για την εκπομπή, τον σύλλογο «Πανελλήνιον» και τους Έλληνες της Αργεντινής γενικότερα. Στην αρχή δυσκολεύτηκα καθώς το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού στις ιστοσελίδες για την Βόρεια και Νότια Αμερική, φιλοξενεί σε συντριπτικό ποσοστό ιστοσελίδες συλλόγων από την Βόρεια Αμερική (Η.Π.Α. – Καναδάς). Όσο όμως το ελληνικό κράτος αδιαφορεί ή απλά υποκύπτει στις ηγεμονικές τάσεις αυτών που η τύχη τους έφερε σε πλούσιες χώρες και όχι σε φτωχότερες, τόσο οι άνθρωποι αποκαθιστούν την ισορροπία και δίνουν την ευκαιρία σε όλους μας να ανταμώσουμε. Είτε ζούμε στην Ελλάδα, είτε στο Βανκούβερ, είτε στην Μελβούρνη, είτε στο Μπουένος Άιρες.

Τελικά βρήκα στοιχεία για τους Έλληνες της Αργεντινής, που σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 30.000. Θυμάμαι πριν από δυο τρία χρόνια ο σκιτσογράφος μας ο Στάθης είχε δημοσιεύσει στην «Ελευθεροτυπία» μερικά όμορφα κείμενα για τους Έλληνες της Λατινικής Αμερικής. Στην Δράμα ζει ο κυρ Δημητρός που έχει ζήσει στην Αργεντινή και έχει ακόμα εκεί δικούς του ανθρώπους, τον ξέρω από αφηγήσεις δεν τον έχω γνωρίσει…

Οι Έλληνες στην Αργεντινή έχουν τους συλλόγους τους, τις εκκλησίες τους, κάνουν χορούς και εκδηλώσεις και προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό τον δεσμό τους με την χώρα μας.

Οι διευθύνσεις τους στο διαδίκτυο σταματούν εκεί γύρω στο 2001 όταν και η χώρα τους πέρασε την μεγάλη οικονομική κρίση. Αλλά αυτοί εξακολουθούν να ζουν εκεί μαζί με τους Αργεντινούς, να δημιουργούν «νοσταλγώντας» την Ελλάδα…

Για τον gelial, Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει
Η φωτογραφία είναι από συγκέντρωση νεών της ομογένειας στο Ροζάριο το 2001

3 σχόλια:

Mirandolina είπε...

Ανχελίτο, με έχεις τσακίσει σήμερα...

YO!Reeka's είπε...

Τέλειο, αν και δεν μιλάω ισπανικά ια να το διαβάσω... θα επανέλθω με πηγές όμως γιατί δεν λέω λόγια του αέρα! Προχθές πήγα στην παρουσίαση του βιβλίου Οι Έλληνες της Λατινικής Αμερικής (Έλληνικά Γράμματα.Θα ξεκινήσω να το διαβάζω και θα σε ενημερώσω. Πάντως όταν λέω "πεθαμένη" ομογένεια εννοώ ότι έχιε πλέον χαθεί σε μεγάλο ποσοστό η ικανότητά χρήσης των ελληνικών και η καταγωγή είναι περισσότερο συνεκτικός συναισθηματικός δεσμός!

Filotas είπε...

Mirandolina το θέμα είναι τέτοιο!...
Gelial το κατάλαβα ότι αυτό εννούσες απλά νομίζω ότι η ικανότητα χρήσης των ελληνικών χάνεται απουδήποτε δεν έχεις την δυνατότητα επαφής με την γλώσσα και την χώρα από όπου κατάγεσαι. Και η εκπομπή Αντάμωμα έστω και μια φορά την εβδομάδα, ήταν μια ζωτική επαφή για όλους τους 'Ελληνες της Αργεντινής~
Καλημέρες!

Πάνερμος...