Παρασκευή 24 Μαρτίου 2006

Αχ κι ετούτη η Άνοιξη με ματώνει!…



«Μεροκαματιάρης /
ψήνω στίχους στο φούρνο /
στο εργαστήριο των ονείρων.

Στο μισθό καμία αύξηση /
τα κουλούρια που ψήνω /
ποτέ δεν τα πούλησα.
Έτσι στο φευγιό /
θα πάρω μαζί μου λίγη λάσπη /
και μερικές πέτρες»
Γρηγόρ Γιοβάνι, Αλβανός ποιητής

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Η θερινή ώρα επιστρέφει από το ξημέρωμα της Κυριακής. Η Άνοιξη είναι εδώ! Ο υφυπουργός Απασχόλησης επίσης…

Χθες το μεσημέρι έγινε η τρίτη συνάντηση μεταξύ της Γ.Σ.Ε.Ε. και του Σ.Ε.Β. για την συλλογική σύμβαση του 2006. Πληροφορίες ανάφεραν ότι ο Σ.Ε.Β. θα υπαναχωρούσε από την θέση του για «γενναιόδωρες αυξήσεις» 2,8% και θα ανέβαινε στο 3%. Τελικά πρότεινε αυξήσεις 3,8%. Η «γαλαντομία» στον καιρό των αρπαχτικών. Η Γ.Σ.Ε.Ε. διεκδικεί αυξήσεις 4% από 1/1/2006 και 3,5% από 1/7/2006..

Στην Γαλλία οι φοιτητές και τα συνδικάτα έχουν εξαγγείλει γενική απεργία για την ερχόμενη Τρίτη 28 Μαρτίου με κύριο αίτημα την απόσυρση του νόμου Ντε Βιλπέν που δίνει την δυνατότητα στους εργοδότες να απολύουν αναιτιολόγητα νέους εργαζόμενους ηλικίας μέχρι 26 ετών. Η κυβέρνηση δήλωσε διατεθειμένη να συζητήσει αλλαγές στο νόμο, αλλά όχι να αποσύρει το νόμο. Η διένεξη θυμίζει την κόντρα Ναυτεργατών – Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που «διευθετήθηκε» με την πολιτική επιστράτευση των απεργών. Στην Γαλλία, όπως και οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, η πολιτική επιστράτευση δεν προβλέπεται από το νόμο!

Πριν από μια πενταετία επί πρωθυπουργίας Σημίτη, το όραμα της ισχυρής Ελλάδας ήταν η σύγκλιση με τους Ευρωπαϊκούς μισθούς. Σήμερα το όραμα είναι η απασχόληση πάση θυσία και με όρους πλήρους υποταγής για τους εργαζομένους στα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της εργοδοσίας. Με αυξήσεις κοντά στο 5% και πληθωρισμό περίπου 3,5% σύγκλιση δεν θα υπάρξει ποτέ με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Η ανεργία την ίδια ώρα ανεβοκατεβαίνει, σε επίπεδο επίσημων στοιχείων – γιατί η πραγματική ανεργία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη – το 10%.

Στο νομό Δράμας τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ποσοστό πάνω από 20%. Ιδιαίτερα η ανεργία στους νέους είναι τεράστια, με δεδομένο ότι το ποσοστό των νέων 18-25 ετών, που μένουν στη Δράμα μετά το τέλος του Λυκείου, είναι μικρό. Αυτοί που μένουν, στις περισσότερες των περιπτώσεων απασχολούνται σε εποχιακές δουλειές με πλασματική ασφάλιση και μισθούς με βάση την «λογική» της αγοράς και πέρα από κάθε αντιστοίχηση ωρών εργασίας - απολαβών. Αναζητώντας πάντα μια θέση εργασίας που θα προσφέρει ανθρώπινα ωράρια και συμβατές με τα ισχύοντα μισθολογικές και ασφαλιστικές παροχές. Οι γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι, «εθιμικώ τω τρόπω», σα να μην υπάρχουν για τους νέους εργαζόμενους. Τα μεροκάματα που δίνονται ισοπεδώνουν νυχτερινό επίδομα, υπερωρίες, Σαββατοκύριακα και επίδομα αργίας. Ο μισθός – το μεροκάματο είναι ένα αμετάβλητο παγιωμένο νούμερο, μεταβάλλεται μόνο ο τρόπος – τρόπος του λέγειν – ζωής του νέου εργαζόμενου.

Για τον άνεργο ο Χειμώνας είναι μπροστά ακόμα…

11 σχόλια:

YO!Reeka's είπε...

Ασε, τα έχω ακούσει, από τους φίλους μου επάνω, μαύρα χάλια. Εμένα ο πατέρας μου δούλευε στη Softex και φύγαμε οικογενειακώς όταν απολύθηκε μαζί με άλλους είκοσι στα μέσα της δεκαετίας του '80. Όταν τελείωσε η Softex, τελείωσε κι η πόλη.
ΥΓ. Άγια ΒΑρβάρα, ε; Πωπω τα έχω πεθυμήσει αυτά

Filotas είπε...

Άντε έλα καμιά βόλτα κι από εδώ!...

0comments είπε...

ΕΠΕΡΑΣΑΜ' ΟΜΟΡΦΑ ΟΜΟΡΦΑ ΟΜΟΡΦΑ!!!

Πίσω στο Λ.Α απ' το απόγεμα
...μώτο!

Τα λέμε το Πάσχα πιο άνετα!

Mirandolina είπε...

Κάθε φορά που ακούω γι ανεργία σφίγγεται η ψυχή μου. Το χω περάσει τέσσερις φορές, τις δύο με το παιδί. Ο Θεός να τους βοηθάει ν αντέξουν, τους ανθρώπους.

Είμαστε ένας τόπος που δεν παράγει τίποτε πια. Δεν στηρίχθηκαν οι πρωτοβουλίες, δεν ενισχύθηκαν οι πρωτοποριακές ιδέες, δεν αγαπήθηκε ο τόπος. Όσο θυμάμαι, μας κυβερνούν αυτοί που μας μισούν ή μας απεχθάνονται. Αυτοί που θα ήθελαν να είναι κάποιοι άλλοι. Τι να πεις...

ci είπε...

Πού να καταλάβουν Ανχελίτο από αυτά - κάτι για παντεσπάνι για "seize the day" κι άλλα άχρωμα άοσμα είναι οι προτάσεις τους!

Καλά να 'μαστε να φυλάμε τα νερά της Αγιας Βαρβαρας!!
Και το Πάσχα μπλογκοσύναξη στο Ύδραμα :D

Καλημερούδια!

YO!Reeka's είπε...

Θα έρθω που θα πάει...Ελπίθζω φέτος το καλοκαίρι να τα καταφέρω, έστω για κανα δυο μέρες!

Filotas είπε...

Γεια σου Amig0, greetings to L.A.!!!
Mιrandolina μου να μην σου ξανατύχει! Η αλήθεια είναι ότι όντως είμαστε στο τελευταίο επίπεδο της δημιουργικής παραγωγικότητας. Και πως να μην είμαστε όταν οι περισσότεροι θεωρητικοί μας για την οικονομία είναι e-κοκοράκια?!(Αυτοί θα έλεγαν βεβαίως ότι επειδή δεν είμαστε αρκετά νεοφιλελεύθεροι τα τραβάμε όλα ετούτα!). Και οι πολιτικοί μας είναι για τ' ανάθεμα σε θέματα ανάπτυξης...Στις παρελάσεις θα έπρεπε πια να παρελαύνουν τμήματα ανέργων, μαζί με τους πρώην άνεργους που είναι σήμερα μόνιμοι οπλίτες!...
Snowflake μου, αν δεν υπήρχε η νυχτερινή υποαμειβομενη και ελάχιστα ασφαλισμένη εργασία, η ανεργία στην Δράμα θα ήταν για τους νέους μέχρι 25 ετών σε επίπεδα πάνω από το 50%...
Μέσα για την μπλογκοσύναξη! Και στην Ρέμβη 'μαθες!:D
Gel προς το παρόν καλά να περάσεις στην Λήμνο! Να πιεις λευκό λημνιώτικο κρασάκι και να φάς τυρί καλαθάκι! Τα άλλα θα μας τα πεις όταν επιστρέψεις!
Καλό διήμερο σε όλους και όλες!:-))))

Juanita La Quejica είπε...

Επίσης Angelito.

ci είπε...

Angelito χαζεύω τη φωτό και αναρωτιέμαι γιατίι να μην είναι έτσι και σήμερα!
Καλό διήμερο έστω και χειμωνιάτικο.
Αύριο θα κατέβω από νωρίς να πιάσω καίρια θέση:ΡΡ

Filotas είπε...

igualmente juanita!:-)
Θα είναι άυριο πάλι έτσι όπως στη φωτό καλή μου συν-νιφάδα! Θα δεις!...

0comments είπε...

"Για τον άνεργο ο Χειμώνας είναι μπροστά ακόμα…"

Ένα ποίημα για την Άνοιξη

Πάνερμος...