Τι συμβαίνει όμως εκεί που οι φλόγες εξαφανίζουν τα δάση και πρέπει να αποφασιστεί τι γίνει. Έχουμε ζήσει μεγάλες πυρκαγιές στην περιφέρειας μας. Θάσος, Καβάλα, Ρεντίνα. Πληγές που παρότι τα χρόνια φεύγουν γρήγορα κλείνουν αργά.
Το ερώτημα είναι τι μπορεί να γίνει για να βοηθήσουμε όλοι στην αναγέννηση ενός καμένου δάσους, όπως και όσο μπορεί να βοηθηθεί ένα οικοσύστημα.
Την Πάρνηθα την θυμάμαι πάντα στα δεξιά μου κατεβαίνοντας την εθνικής, όταν ο δρόμος έπιανε να ανηφορίζει στον σβέρκο του λεκανοπεδίου. Ο πιο συμπαγής όγκος πράσινου από τα Τέμπη και κάτω. Μια ζωγραφιά…
Δεν ξέρω τι θα δω όταν ξανακατέβω κάποια στιγμή στο L.A.
Με ενδιαφέρει όμως έστω και εξ αποστάσεως εξακοσίων πενήντα χιλιομέτρων να μην χαθεί ένα ακόμα δάσος. Το δάσος δεν «χάνεται» όταν καεί, χάνεται όταν αρχίσει να περιφράζετε και να οικοπεδοποιείται.
Η επιστημονική γνώση στην χώρα μας μπορεί να προσφέρει λύσεις για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα βοηθήσουν την φύση να καλύψει τις πληγές της.
Εμείς οφείλουμε να φέρουμε τους πολιτικούς προ των ευθυνών τους. Σε ότι αφορά την διαφύλαξη των εκτάσεων που κάηκαν από τους καταπατητές, αλλά και σε ότι αφορά την ουσιαστική προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για την προστασία των δασών.
Να φτιάξουμε ομάδες ή να πλαισιώσουμε υπάρχουσες για να προσέχουμε τα δάση μας. Να κουνηθούμε λιγάκι!
4 σχόλια:
Να κουνηθούμε, ακριβώς!
Ξεκουνηθούμε, λέμε!...
Ειχε κοσμο?
Στην Αθήνα καμιά δεκαριά χιλιάδες, στην Δράμα είναι μεθαύριο Στάθη!
Δημοσίευση σχολίου