Τι σημαίνει όμως η ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων; Ανάλογος νόμος ισχύει και για την άρνηση του Ολοκαυτώματος των Εβραίων και έχει οδηγήσει σε καταδικαστικές αποφάσεις συγγραφέων στο παρελθόν. Τέτοια νομοσχέδια γεννούν εύλογα ερωτήματα για το αν δημιουργούν συνθήκες λογοκρισίας ή καλύτερα συνθήκες ποινικοποίησης της ελευθερίας της έκφρασης. Όσο τραγικά κι αν είναι τα ιστορικά αυτά γεγονότα, όσο λυσσαλέα κι αν είναι η αντίδραση του κεμαλικού καθεστώτος της Άγκυρας στην αναγνώριση της γενοκτονίας, προτάσεις νόμου όπως αυτή που ψηφίστηκε χθες, ουσιαστικά δημιουργούν τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Τουρκία και οδηγούν αρκετά συχνά ανθρώπους στο εδώλιο, επειδή μιλούν για την εθνική ταυτότητα των Κούρδων ή για την γενοκτονία των Αρμενίων ή των Ποντίων.
Είναι πολύ επικίνδυνο σε δημοκρατική χώρα να απαγορεύεται η έκφραση της οποιασδήποτε γνώμης ακόμα και για να πιεστεί μια άλλη χώρα να αναγνωρίσει μια ιστορική αλήθεια...
10 σχόλια:
Ετοιμαζονται λεει Γκρίζοι Λυκοι
να πανε στη Γαλλία
να φωναξουν
"Genocide Armenien
n'a pas existé"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
και να μπουν φυλακη..................
Ώρα είναι να τους δούμε και "πολιτικούς κρατουμένους" τους φασίστες εργοτελίνα...
Ας φανταστούμε, τι μπορεί να συμβεί, αν μεταφέρουμε τις πρακτικές του γαλλικού κοινοβουλίου στα καθ' ημάς: Ψηφίζεται στην Ελλάδα νόμος που τιμωρεί με φυλάκιση όποιον ονομάζει την Κων/πολη Ιστανμπούλ. Δεν είναι και δύσκολο, αν αναλάβουν την εξουσία Καρατζαφέρης, Ζουράρις, Καραμπελιάς κ.ά. υπό τις ευλογίες του Χριστόδουλου, βεβαίως βεβαίως. Καπάκι ψηφίζεται νόμος στην Τουρκία που τιμωρεί με φυλάκιση όποιον ονομάζει την Ιστανμπούλ Κων/πολη. Θα έχουν κι εκεί κάποιους Καρατζαφέρογλου, Ζουράρογλου και Καραμπέλογλου (και ίδια να άφηνα τα ονόματα, πάλι τούρκικα θα ακούγονταν). Αν μεταφερθεί αυτή η πρακτική σε όλες τις αντιδικίες με όλους τους γειτονές μας, καταλαβαίνουμε τί αποτελέσματα θα προκύψουν.
'Αλλο είναι να εκδοθεί ψήφισμα ότι καταδικάζεται η γενοκτονία των Αρμενίων, των Ποντίων, των Εβραίων, των Βοσνίων και όλων των ταλαιπωρημένων και διωγμένων ανθρώπων και άλλο να τιμωρείται όποιος ισχυρίζεται ότι δεν έγινε αυτό, δεν έγινε εκείνο, αλλιώς έγινε το άλλο.
Καλό παράδειγμα θα ήταν να τιμωρείται με φυλάκιση στην Ελλάδα όποιος ισχυρίζεται ότι ο χριστιανικός εκκλησιαστικός μηχανισμός συνεργαζόταν με τους Οθωμανούς και οι αντίπαλοι να διαβάζουν δημόσια, πριν μπουν στη φυλακή, τους αφορισμούς του ιερατείου σε βάρος του Ρήγα, των Φιλικών, των Επαναστατών, να ανακοινώνουν ποιοι πατριάρχες διορίστηκαν από το σουλτάνο με λάδωμα (πεσκές), ποιοι πατριάρχες πούλαγαν επί τουρκοκρατίας συγχωροχάρτια κ.ο.κ. Κάθε επιλογή μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις, αν την προχωρήσει κάποιος με λογική συνέπεια...
Μου αρεσει ο τροπος που σκέφτεσαι s.frang, και βέβαια Αγγελε, συνφωνώ απόλυτα με το περί λογοκρισίας. Εδώ στην Αγγλία πλέον δεν επιτρέπεται να μιλάς κατά της θρησκείας- υπάρχει νόμος για να προστατεύει τις θρησκευτικές μειονότητες. Αλλά έτσι περιορίζεται η ελευθερία του να πεις" Η θρησκεία είναι το όπιο των λαών". Απορώ που πήγε το "Δε συμφωνώ μ αυτό που λες, αλλά θα δώσω και τη ζωή μου ακόμα, για το δικαίωμά σου το το λες", που έλεγαν οι αρχαιοι ημών πρόγονοι..
εγώ ένα συναχωμένο καλό βράδυ να πω - το μεσημέρι κάποια στιγμή πέτυχα το "κοντά στη Δόξα":Ρ
:))
S. frang το σχόλιο σου θα μπορούσε να είναι η λογική προέκταση της ουσίας του δικού μου ποστ! Η ποινικοποίηση είναι αντιδραστικό μέτρο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων.
Από την Γαλλία Μαρία ξεκίνησε ο διαφωτισμός, αλλά δυστυχώς εκεί θεσμοθετήθηκαν στο εικοστό πρώτο αιώνα και οι νόμοι αυτοί που ποινοκοποιούν την όποια άποψη!
Citronella μου ήθελα να βάλω το Fever, αλλά τελικά λόγω φόρτου εργασίας που μου πήρε το μυαλό, έβαλα Τεόφιλο Τσαντρέ! (πότε ρε γαμώτο θα βγει το τραγούδι για τον Πανδράμ?!)
Καλό βράδυ και ας είναι το τελευταίο συναχωμένο!
Και τα αρώματα στην Γαλλία έκαναν έντονα την εμφάνισή τους σε μαζικό επίπεδο, αλλά ήταν μόνο για να καλύψουν την βρώμα από την απλυσιά.
Όπως και να΄χει... πολλές απαγορεύσεις και προκλήσεις προς τον μουσουλμανικό κόσμο ξεκινούν από την χώρα του Διαφωτισμού. Τί θέλουν άραγε να μας πουν οι Γάλλοι;
Όπως και να το κάνουμε juanita, έχουμε να κάνουμε με μια άκρως ενδιάφερουσα ευρωπαϊκή χώρα! Καλό "Βόλι"!
Κάθε φορά στις δημοτικές εκλογές από τότε που ψηφίζω (πέρασαν 20 χρόνια; πωπω!) μπαίνω στον πειρασμό να ρίξω όχι βόλι αλλά μούτζα. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια -και κάποια ακόμα- έχουμε τον ίδιο γλυκό, ευγενικό και παντελώς αδύναμο δήμαρχο, τα ίδια βρωμερά σκουλήκια που ανακατεύουν την τοπική πολιτική ζωή με αποτέλεσμα να είμαστε μονίμως στο βούρκο, τα ίδια μεγάλα θέματα ανεπίλυτα, τα ίδια (λάθος, περισσότερα) προβλήματα. Και φοβάμαι ότι για άλλη μια φορά θα αναγκαστώ αντί για μούτζα να ψηφίσω την δεύτερη Κυριακή τον ίδιο γλυκό, ευγενικό και αδύναμο δήμαρχο. Γιατί τουλάχιστον η ανικανότητα δεν βρωμάει τόσο... Ευτυχώς πέτυχε το καίηκ και σήμερα προβλέπεται και μεγάλο ξεφάντωμα υπό ρυθμούς λάτιν, ώστε να αντέξουμε την αυριανή μέρα. Καλό "βόλι" και σε εσένα Angelito!
:-)
Δημοσίευση σχολίου