Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2006

Πληρώστε μπας και δεν την «πληρώσετε»!

Πολλές συζητήσεις γίνονται για την αύξηση των προστίμων που επιβάλλονται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για κάποιες από τις παραβάσεις των διατάξεων του. Το υπουργείο Μεταφορών αποφάσισε: Τον διπλασιασμό των προστίμων για παραβάσεις όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραβίαση STOP και μη παραχώρηση προτεραιότητας, παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, διενέργεια αυτοσχέδιων αγώνων, παραβίαση σιδηροδρομικής διάβασης, μη χρήση προστατευτικής ζώνης και κράνους. Τον πενταπλασιασμό του προστίμου για κατάληψη χώρου στάθμευσης ΑμεΑ και τον δεκαπλασιασμό του προστίμου για παράλειψη τοποθέτησης προειδοποιητικών πινακίδων από εργολάβους.

Έτσι αν κάποιος περάσει με κόκκινο και εντοπιστεί η παράβαση, τότε θα κληθεί να πληρώσει ποσό αντίστοιχο με έναν μισθό στην χώρα μας, επτακόσια ευρώ!

Είναι σαφές ότι όσοι τηρούν τον Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τα καινούργια πρόστιμα. Όμως όταν η μη χρήση της ζώνης ασφαλείας τιμωρείται με τριακόσια πενήντα ευρώ πρόστιμο, τότε εκτός από τους παρανομούντες θα πονούν και όσοι αφηρημένοι οδηγοί ξεχνούν να την φορέσουν. Ενώ βέβαια υπάρχει πάντα και η υποκειμενικότητα του τροχονόμου που βεβαιώνει μια παράβαση την οποία κανείς νόμος δεν μπορεί να εξαφανίσει.

Η ουσία της υπόθεσης βρίσκεται αλλού όμως. Στην σύνδεση της οδικής ασφάλειας, ολοένα και περισσότερο με την απόλυτη αξία της εποχής μας, το χρήμα. Όσοι πουλάνε μούρη στον δρόμο, είτε αγορασμένο το έχουν το αμάξι, είτε πληρώνουν δόσεις, είναι τα παιδιά αυτού του κράτους που μεγαλώσανε και μεγαλώνουν αμόρφωτα μέσα σε μια πληθώρα πληροφοριών και γνώσεων.

Πρέπει να ξέρεις ότι θα χάσεις τον μισθό του Δεκεμβρίου για να μην περάσεις με κόκκινο το φανάρι μπροστά στο Ξενία, ακόμα κι αν είναι περασμένες τέσσερις μετά τα μεσάνυχτα;

Ο κίνδυνος στους δρόμους είναι διαρκής. Το λάθος ενός οδηγού μπορεί να το «πληρώσουν» και κάποιοι άλλοι οδηγοί ή επιβάτες. Το πως το κράτος γαλουχεί τα παιδιά του να κάνουν τα αναγκαία για να μην πληρώσουν τα πρόστιμα, όμως είναι δείγμα προόδου;

Εδώ δεν χρειάζεται μεταρρύθμιση, αλλαγή συστήματος χρειάζεται!...

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία και καλά όλα αυτά, θα διαφωνήσω όμως σε δύο σημεία. Αρχικά στον αφηρημένο οδηγό που θα ξεχάσει να βάλει ζώνη-όπως αναφέρεις. Θεωρώ ότι οι πιθανότητες να συμβεί αυτό...δεν υπάρχουν! Ή την φοράς-εντελώς μηχανικά-ή δεν την φοράς. Όσο για το φανάρι στο Ξενία, θα μπορούσε το φανάρι να αναβοσβήνει πορτοκαλί μετά τις 02.00 πχ και ο οδηγός να διέρχεται με προσωπική ευθύνη (...με τι??). Άλλωστε πόσο τραγικό είναι να περιμένεις να ανάψει το πράσινο την στιγμή που δεν έχεις ορατότητα στο δρόμο του Αιγαίου (δεν θυμάμαι πως τον λενε, Πατριάρχου Διονυσίου?) και μια διερχόμενη μηχανή δεν θα προλάβεις καν να την δεις??

καλη-μέρα ας είναι και σήμερα!

Katerina ante portas είπε...

είναι τα παιδιά αυτού του κράτους που μεγαλώσανε και μεγαλώνουν αμόρφωτα μέσα σε μια πληθώρα πληροφοριών και γνώσεων

Aλήθεια που πληγώνει..

Filotas είπε...

Η αφηρημάδα δεν είναι θέμα "μηχανικής" αγαπητή φίφτισα! Δεν διαφωνώ επί της ουσίας πάντως...
Κατά τα άλλα το "κόκκινο" είναι κόκκινο και μας αρέσει να το βλέπουμε!...(όταν δεν βιαζόμαστε,συνήθως δηλαδή!)
Κατερίνα μου πολλά πληγώνουν σ' αυτή την γωνιά του κόσμου...
Καλημέρες σας!:)

maria_pin είπε...

Να μην πούμε και ποιοί τελικά πληρώνουν τις κλήσεις. Γιατί βέβαια, αν πας στο βουλευτή, ή στο νομάρχη, σου σκίζουν και την κλήση, και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Και φαντάζομαι οτι όσο ανεβαίνουν τα πρόστιμα, τόσο ανεβαίνουν και τα ρουσφέτια!
Καλό Σαββατοκύριακο!

Filotas είπε...

Καλό Σαββατοκύριακο Μαρία μας!:)

0comments είπε...

"Τον πενταπλασιασμό του προστίμου για κατάληψη χώρου στάθμευσης ΑμεΑ"

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Η Δράμα είναι ΓΕΜΑΤΗ!!! από τέτοιους με κρυμμένες έντεχνα τις πινακίδες και σβησμένα τα σχέδια στην άσφαλτο. Και ρε παιδί μου πως γίνεται και σε 1 λεπτό έχεις κλήση;;!!! Ας μου αποδείξει κάποιος ότι δεν παραφυλάει ο σμπίρος από πίσω και γω θα ψηφίζω ισόβια τον Χουντοπαράγοντα της Δράμας που τα τελευταία χρόνια παίζει το ρόλο του νομάρχη. ΜΠΡΡΡ!!

ci είπε...

Πολλά έχω να πω αλλά αρκούμαι σε ένα :
τα κινητά μπρε!!!
ο νο1 κίνδυνος και σφυράμε αδιάφορα..

καλό και ζεστό σ-κ:)

Filotas είπε...

Amig0 έλα τα Χριστούγεννα να δεις τα καινούργια μας πεζοδρόμια! Θα πάθεις πλάκα με το τι καρέκλα έχουμε να δούμε αν πιάσουμε Απρίλη!!!
Συν-νιφάδα μου να βγάλει μια συμπληρωματική εγκύκλιο το Υπουργείο Παιδείας για να απαγορευθεί η χρήση κινητού και στο αυτοκίνητο!!!
Καλό Σ-Κ να έχουμε!:)

Πάνερμος...