Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2006

Ποιος ορίζει το «κισμέτ» των τυράννων;...


Ο Σαντάμ Χουσεϊν είναι – από ότι έχουμε μάθει από την επίσημη προπαγάνδα της Δύσης - ίσως χειρότερος από τον Πινοσέτ. Είναι σίγουρα λιγότερο πιστός στους πάτρωνες του, από τον Χιλιανό δικτάτορα. Δεν θα πάψει όμως ποτέ, να είναι ένας ηγέτης το καθεστώς του οποίου στήριξαν με θέρμη οι Η.Π.Α., όπως αυτό του Πινοσέτ.

Χθες ανακοινώθηκε από το δικαστήριο που τον δικάζει η επικύρωση της θανατικής ποινής που του επιβλήθηκε και η οποία πρέπει να εφαρμοστεί μέσα σε τριάντα ημέρες από την έκδοση της απόφασης. Ο Πινοσέτ πέθανε πριν από τρεις εβδομάδες χωρίς ποτέ να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα του.

Η εξέλιξη της ζωής των δύο τυράννων είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Ο Σαντάμ δικάζεται από ένα κατοχικό δικαστήριο, το οποίο βιάζεται να φέρει εις πέρας την αποστολή του να καταδικάσει, πιθανότατα και να εξοντώσει τον πρώην ιρακινό δικτάτορα. Πρόκειται για ένα παράνομο δικαστήριο, γέννημα των συνθηκών που προκάλεσε ένας παράνομος πόλεμος. Πολλές είναι οι καταγγελίες για σοβαρές παρατυπίες στην δίκη του.

Ο Πινοσέτ αν είχε γίνει κατορθωτό να δικαστεί θα δικάζονταν από δικαστήριο ευνομούμενης πολιτείας και θα είχε όλες τις εγγυήσεις μια δίκαιης δίκης. Ενώ ακόμα κι αν καταδικάζονταν σε θάνατο για τα εγκλήματα του σε βάρος του λαού της Χιλής, η ποινή δεν θα εφαρμόζονταν ποτέ.

Δεν έχω καμία πρόθεση να απαλλάξω κανέναν τύραννο από τις ευθύνες για τα εγκλήματα του. Έχω όμως την βαθιά πίστη, ότι η δικαιοσύνη έρχεται μέσα από την απόδοση των ευθυνών και την ανάδειξη του πολιτισμού πάνω από την βαρβαρότητα. Αυτό που δεν έγινε στην περίπτωση Πινοσέτ, ο οποίος δεν πρόκειται να «συγχωρεθεί» στο αιώνα τον άπαντα ούτε και θα συμβεί αν ο Σαντάμ εκτελεστεί από τους συνεργάτες των κατακτητών του Ιράκ…

3 σχόλια:

ci είπε...

σωστός σωστός και ..πάλι σωστός!

(χαίρομαι καλέ μου φίλε που τα γράφεις κι έτσι δεν *χρειάζεται* να γράφω κι εγώ για τέτοια θέματα και ασχολούμαι απερίσπαστη με το youtube;PP)

0comments είπε...

Χειρότεροι κι απ' τους γερμανούς, οι οποίοι άφησαν το μεταξά να ζήσει παρ' ότι αν και καταδικό τους παιδί τους ψιλοέκανε νερά.

ΥΓ Πιείτε κάτι και για μένα, μέρες που 'ναι.

Filotas είπε...

Α! καθένας εκεί που ειδικεύεται συν-νιφάδα μου!...Καλησπέρες!
Για σενα amig0 θα πιούμε ένα Μεταξά!:ΡΡΡ

Πάνερμος...