Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2006

Ο "Σπόρος" στην Δράμα...


Εδώ και μερικές εβδομάδες υπάρχουν και στην Δράμα, τα προϊόντα που διακινεί ο Συνεταιρισμός για το Δίκαιο και Αλληλέγγυο Εμπόριο «Σπόρος». Προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας που παράγονται από αγρότες συνεταιρισμένους στο Μεξικό, την Βραζιλία, το Εκουαδόρ, την Βολιβία και την Ινδία. Σοκολάτα, τσάι, μάτε, κακάο, ζάχαρη καστανή από ζαχαροκάλαμο, καφές φίλτρου (αράμπικα) και καφές εσπρέσο κανονικός και «σκληρός» αλεσμένος ή σε κόκκους.

Ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο από οργανώσεις αλληλέγγυες στα κινήματα των αγροτών και των αυτοχθόνων στη Λατινική Αμερική και την Ινδία, αγοράζει από τους συνεταιρισμούς τις ποσότητες των προϊόντων που παράγουν, σε τιμές που οι τοπικοί έμποροι σε κάθε χώρα δεν θα έδιναν ποτέ για να τα αγοράσουν. Έτσι οι συνεταιρισμοί πετυχαίνουν καλύτερη τιμή, ενώ το προϊόν παρότι αγοράζεται ακριβότερα από τους παραγωγούς, φτάνει στα χέρια μας φθηνότερο από άλλα που εμπορεύονται εταιρίες. Κανένας από τους διακινητές αυτών των προϊόντων δεν έχει κέρδος από την διακίνησης τους. Εκτός από ένα μικρό ποσοστό που μένει στους ανά χώρα συνεταιρισμούς για τα έξοδα λειτουργίας τους.

Η αγορά των προϊόντων αυτών είναι μια πράξη αλληλεγγύης και ενίσχυσης της προσπάθειας οργάνωσης των κοινωνιών από όπου προέρχονται τα προϊόντα και δεν πρόκειται για ελεημοσύνη. Από τους Ζαπατίστας μέχρι τους ακτήμονες της Βραζιλίας οι εξεγέρσεις αποδίδουν πια πραγματικούς καρπούς.

Στην Δράμα θα βρείτε τα προϊόντα στο Ράδιο Ηχώ – Άρεως 22, στο φαρμακείο του Γιώργου Τσακίρη στον Καλό Αγρό και στο στέκι της ομάδας “We few” στο υπόγειο του Τ.Ε.Ι. Αρχιτεκτονικής Τοπίου όταν υπάρχουν εκδηλώσεις.

Καλές Γιορτές!

5 σχόλια:

Filotas είπε...

Η juanita έγραψε το παρακάτω σχόλιο στο ποστ που υπήρχε αλλά σβήστηκε: "Μακάρι να αγκαλιάσουν οι συμπολίτες σου αυτήν την προσπάθεια. Ωραία νέα!..."
Την αγκάλιασαν ήδη juanita!

cuentos_nat είπε...

χειμωνιατικο πρωινο, να βλεπω τις λευκες απεναντι, να πινω καφεδακι του σπορου και να καπνιζω τα αγαπημενα μου τσιγαρα.
μμμ, μ'αρεσει.
ετοιμασου ανχελιτο για τρελλες πωλησεις.
καλη επιτυχια

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το ζήτημα τι προβολή εκτός από εσένα έχει η προσπάθεια προκειμένου να γίνει γνωστή σε όλους. Ένα μεγάλο πρόβλημα που κυβερνά όλη την αγορά είναι η διαφήμιση με αποτέλεσμα άγνωστες φίρμες να θεωρούνται κατώτερη ποιότητας. Ουσιαστικά δεν είναι θέμα οικονομικό ούτε για τα βιολογικά προϊόντα. Όταν ξοδεύουμε τόσα λεφτά σε suer markets για ελεεινά προϊόντα και τόσα σε χαζές σπατάλες θα μπορούσε κάθε νοικοκυριό να αγοράσει και βιολογικά προϊόντα. Τελικά όλα είναι θέμα διαφήμισης. Αυτή επηρεάζει άμεσα την κρίση μας και τον πολιτισμό μας και βέβαια την υγεία μας.

Μπράβο για την παρουσίαση.

0comments είπε...

Δράμαλάτα, Δράμάι, Δραμάτε, Δραμάο, Δραμάχαρη καστανή από ζαχαροκάλαμο, Δραμαφές φίλτρου (αράμπικα) και Δραμαφές εσπρέσο κανονικός και «σκληρός» αλεσμένος ή σε κόκκους.

Καλημέρα!!!!

Filotas είπε...

Έχεις το πιο όμορφο εργασιακό τοπίο για καφέ Νατούλα!...
Δείμε έχεις δίκιο σε ότι αφορά τον ρόλο της διαφήμισης. Αλλά δεν μιλάμε για μερικά απλά προϊόντα. Απευθυνόμαστε πρώτα σε όσους ενδιαφέρονται και μετέπειτα σε όλους όσοι τα καταναλώνουν.
Amig0 ωραία τα προσάρμοσες!
Καλημέρες!

Πάνερμος...