Σάββατο 2 Ιουνίου 2007

Δεν χρειάζονται οι «εκπτώσεις»…

Με ανησυχεί η απόφαση του Ούγκο Τσάβες να κλείσει δύο αντιπολιτευόμενα τηλεοπτικά κανάλια στην Βενεζουέλα. Όχι γιατί μπορεί να δώσει επιχειρήματα σε όσους τον κατηγορούν για αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, αλλά κυρίως γιατί ενέχουν τον κίνδυνο να ξεχάσει μετά από λίγο καιρό ο λαός της χώρας ποια ακριβώς είναι η αντιπολίτευση του Τσάβες στην Βενεζουέλα.

Τα δύο υπό διωγμό κανάλια – ένα έκλεισε, το άλλο απειλείται – ήταν από τα πιο δημοφιλή στην χώρα και είχαν παίξει σημαντικό ρόλο υπέρ των πραξικοπηματιών την Άνοιξη του 2003, όταν εκδήλωσαν το πραξικόπημα κατά του εκλεγμένου προέδρου της χώρας. Παρά την συμπαιγνία των ιδιωτικών τηλεοπτικών μέσων όμως, ο λαός βγήκε στους δρόμους και μια, πιστή στον Τσάβες και στην δημοκρατία, ομάδα στρατιωτικών επανάφερε στην θέση του τον πρόεδρο.

Όση πίεση κι αν δέχεται η Βενεζουέλα του Τσάβες από τον άπληστο βόρειο γείτονα της και τους υποτακτικούς του στην χώρα, είναι άδικο για την μπολιβαριανή δημοκρατία να δίνει αφορμή για σχόλια που την. Όταν μάλιστα φαίνεται από τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, ότι η επιρροή της αντιπολίτευσης γενικότερα περιορίζεται τόσο σε επίπεδο κοινωνίας, όσο και εκλογικά.

Η μπολιβαριανή δημοκρατία θα είναι πρότυπο εφ’ όσον εξακολουθήσει να σέβεται απόλυτα τις δημοκρατικές αξίες. Είναι γνωστό ότι όταν αρχίζουν οι «εκπτώσεις» σε τέτοια ζητήματα κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσουν…

Ένα ενδιαφέρον κείμενο για τα Βενεζολάνικα media υπάρχει στα Αγγλικά εδώ.

3 σχόλια:

Juanita La Quejica είπε...

Κάπου πήρε το μάτι μου ότι θα λειτουργήσουν ιντερνετικά τελικά αυτοί οι σταθμοί. Έχεις δίκιο... όταν αρχίζουν εκπτώσεις, στραβώνει το κλίμα...

Filotas είπε...

Τελικά juanita ανησυχούμε περισσότερο από όσο πρέπει, κυρίως λόγω του τρόπου που καλύπτεται το θέμα από τα δυτικά Μ.Μ.Ε.
Στην σημερινή Ελυθεροτυπία υπάρχει ένα πολύ καλό ρεπορτάζ της Κορίνας Βασιλοπούλου, όπου αναφέρεται ότι οι σταθμοί δεν κλείνουν, αλλά τους αφαιρείται το δικαίωμα να εκπέμπουν σε κρατική συχνότητα, πράγμα που προβλέπεται από το νόμο σε στήσια βάση.
Και παρατίθενται επίσης πολλά στοιχεία για την "δημοκρατική" δράση των συγκεκεριμένων μέσων...

0comments είπε...

Noμίζω πως καλύτερα θα ήταν να είχε προσεταιριστει τις πολύ δημοφιλείς σαπουνόπερες αυτού του σταθμού. Έτσι ΚΑΙ θα αποδείκνυε ότι δεν αδιαφορεί για την καθημερινή διασκέδαση των πολιτών, ΚΑΙ ότι το υπόλοιπο πρόγραμμα των βορειοαμερικανοκίνητων καναλιών είναι μια μεγάλη σαπουνόφουσκα με χρυσοπληρομένες απ' την ΣΙΑ ειδήσεις.
Γιατί όπου οι τελενοβέλας χρησιμοποιούνται ως όπλο, πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοιο.

Τα λέμε αύριο από κοντά.

Πάνερμος...