Τετάρτη 27 Ιουνίου 2007

Μια δεκαετία ήταν αρκετή…

Σήμερα παραδίδει την πρωθυπουργία στον διάδοχο του Γκόρντον Μπράουν, ο απερχόμενος Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Έχοντας διανύσει μια πολιτική διαδρομή που θα ζήλευαν πολλοί στο συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας. Το οποίο έχει πλέον αυξημένες πιθανότητες για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές με τον «κεντροαριστερό» Μπλερ εκτός πολιτικής σκηνής.

Ο «κολλητός» των Η.Π.Α. στην Ευρώπη, πρόθυμος σύμμαχος και υπηρέτης κάθε είδους επιδίωξης τους, ήταν ανέκαθεν ο ένοικος της οδού Ντάουνινγκ 10 στο Λονδίνο. Ο Μπλερ, ως ηγέτης των μεταλλαγμένων Εργατικών, ξεπέρασε σε προθυμία οποιονδήποτε από τους προκατόχους του. Συνεισέφερε με κάθε δύναμη στον βομβαρδισμό της Σερβίας από τον ΝΑΤΟ, ενώ είπε και ένα κάρο ψέματα για να δικαιολογήσει τον πόλεμο στο Ιράκ και να συνδράμει χωρίς πολλές επιφυλάξεις από το εσωτερικό της Βρετανίας στην αβέβαιης έκβασης εκστρατεία.

Θα ήταν το ιδανικό στέλεχος για ένα συντηρητικό κόμμα, οπουδήποτε πάνω στη γη. Δεν θα μου φανεί περίεργο, αν αύριο – μεθαύριο, ο Σαρκοζί τον καλέσει στα Ηλύσια Πεδία, για να τον τιμήσει για την συνεισφορά του στην εκλογική παλιγγενεσία της Δεξιάς στην Γαλλία. Ή αν ο ηγέτης των Βρετανών συντηρητικών κερδίσει και μνημονεύσει την προσφορά Μπλερ στη σύγχρονη Ευρώπη. Η ανάκαμψη της Δεξιάς είναι το απόλυτο επίτευγμα της περιόδου Μπλερ.…

8 σχόλια:

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Να σου πω ο Μπλερ εδωσε πολλα στην Αγγλία. Δεξια πολιτική, αριστερη δεν εχει σημασια...

Επειδη εζησα για λίγο το όραμα της "Cool Britania" - δηλδη μιας Βρεττανίας με μηδεν ανεργία, να δίνει το 110% στην ερευνα και στις νεες τεχνολογίες και γενικά να είναι στο επικεντρο του πλανητη- πιστευω οτι ο εν λογω κύριος εκανε αρκετα καλα στην χώρα του! Το κυριοτερο ηταν οτι εβγαλε την αγαπητη μου Αλβιωνα απο την μιζερια της Θατσερ και του Μειτζορ.
Ενα θα σου πω. Πηγα το 2004 εκει 10 μερες με την κοπελια μου. Αυτη ειχε ζησει 5 χρονια εκει και εφυγε το 1997. Ξαναπηγε 7 χρονια μετα στο Λανκαστερ που σπουδαζε και δεν το αναγνωριζε!

Το μεγα λαθος όμως του Μπλερ και απο εκει που πηγαζει η ολη αποτυχια της υστεροφημιας του ειναι η συμμετοχη του ως πρωτοπαλικαρου του πλανητοhilbilly στην σταυροφορια εναντιων των νεων Σαλαντιν.

Εκει ο Μπλερ εριξε μια κλωτσια και εχυσε ολη την καρδαρα με το γαλα.

Carlo Negreponte είπε...

Στάθη νομίζω ότι δεν θα ήταν δύσκολο μετά από Θάτσερ και Μέιτζορ για οποιονδήποτε πολιτικό να κάνει αισθητή την αλλαγή.
Από εκεί και μετά, επειδή δεν έχω ζήσει στην Βρετανία, νομίζω ότι το κύριο πεδίο κριτικής μας εστιάζεται στην διεθνή παρουσία του...

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Στην διεθνη σκηνη τα εκανε σκατα!!
Ενω ξεκινησε ως ο πιο φιλοευρωπαϊος Αγγλος πολιτικος, φιλουσε τον κολο του Μπους στο τελος!

Στο εσωτερικό ομως εκανε εργο γιαυτο και τον βγάλαν 3 φορες....

Ανώνυμος είπε...

Kita oute go ton piga pote...

Os pou vgike fotografia me ton Terminator xtes (o teleuteos eksoterikos episkeptis pou ixe leei tin timi na ton di prin na figi apo to grafio tou prothipourgou) psss.. . gusta!

Oso gia tin anergia... ego imane sto UK apo to 1998 ke gia 7 xronia ke ine i moni xora pou ehi anergous sinidisis... auto leei kati gia ton B.liar se esoteriko epipedo episis!

Saluts!

Filotas είπε...

Για τα εσωτερικά μπορείτε να τα πείτε οι ...Αγγλομαθείς!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Η αλήθεια ότι έχει να περάσει πολλές σκοπέλους, αφού δεν είναι ούτες εκλεγμένος από το λαό ούτε από το κόμμα ή την κοινοβουλευτική ομάδα και άρα είναι στον αέρασ. Άσε που είναι χρεωμένος τη σιωπή του στα μεγάλα (πλην οικονομικών) ζητήματα της Αγγλίας.Ωστόσο, σαφώς και δεν περιμένουμε να ακολουθήσει λιγότερο δεξιά ή ιμπεριαλιστική πολιτική.

Filotas είπε...

Για τον "Γκόλντεν Μπράουν" μιλάς ε Δείμο?
Ίδωμεν!
Καλημέρες!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

παιδια εχω την αισθηση οτι ο Μπράουν με τον Μπλαίρ ηταν όπως ο Ακης με τον Αντρεα! Παντα ηθελε να ειναι χαλιφης στην θεση του χαλιφη αλλα μια ζωη δεν ελεγε ποτε οχι!

Το κακο ειναι οτι οι Τορις ειναι πολυ χειροτεροι!!!

Πάνερμος...