Τρίτη 5 Ιουνίου 2007

Πατρίς, θρησκεία…λογοκρισία!


Το προηγούμενο κρούσμα λογοκρισίας καλλιτεχνικής έκθεσης στην «κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού» είχε σημειωθεί για προσβολή θρησκευτικών συμβόλων στην έκθεση Outlook. Αυτή την φορά κάποιοι θίχτηκαν επειδή στα πλαίσια της έκθεσης Art Athina, προβάλλονταν ένα βίντεο που φαίνονταν ένα αιδοίο σαν να φαινόταν μέσα από μια κλειδαρότρυπα και ακούγονταν παράλληλα ο εθνικός ύμνος, η αστυνομία έσπευσε να κατασχέσει το έργο και η δικαιοσύνη άσκησε διώξεις στους υπευθύνους για προσβολή εθνικών συμβόλων και η ζωή συνεχίζεται…

Η ιστορία γίνεται πιο πολύ βαρετή, παρά επικίνδυνη. Δεν είναι μόνο ότι επιβεβαιώνεται πλήρως το σύνθημα «τόσους μπάτσους και τόση μπάλα έχουμε να δούμε από την Χούντα». Είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα σε κομπλεξικούς δήθεν φίλους της τέχνης να υπερασπιστούν τα εθνικά ιδεώδη στο πεδίο της καλλιτεχνικής έκφρασης όπου τα όποια όρια δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.

Για να το γειώσω το θέμα: φανταστείτε έναν Έλληνα αθλητή που αγωνίζεται σε κάποιον διεθνή αγώνα φορώντας τα εθνικά χρώματα και πάνω στην φάση πιάνει τα «κάκαλα» του και τα μοστράρει στον αντίπαλο του, κάτι που γίνεται αντιληπτό από εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον πλανήτη. Θα έπρεπε ο αθλητής να διωχτεί για προσβολή εθνικών συμβόλων;

Ως πότε θα συναντάμε τέτοια κρούσματα στην Ελλάδα;

Το σκίτσο είναι του Eric Drooker.

3 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Η λογοκρισία είναι κύριο χαρακτηριστικό της σύγχρονης δημοκρατίας. Είναι αυτή που επιτρέπει το σκοταδισμό τόσο στην τέχνη όσο και γενικότερα στην έκφραση των πολιτών.

Ανώνυμος είπε...

Angelito gia na apantiso stin erotisi sou... OS PANTA!!!

Den milame gia mia xora pou kseri ti kani i pou pai.

Stin Austria gia paradigma otan i extra-deksii itan poli konta na paroun kivernisi kapia pragmata simenan kapia alla...

Kamia fora euhome na ihame fasistes fanerous ke me arxidia. Tulahiston tha tous vlepame.

Alla stin Ellada i misi kseroun tin kanoun ke i alli misi gia kapio logo, kapio apo kapou... iperaspizonte auto pou tous taizoun me tin zoi tous!

Arostia fisiki ke dikeologimeni? NAI. Giati? Giati akrivos kapii orismi pou gia na legonte etsi den tha prepei an allazoun, allazoun ke pernoun alles morfes ke alla prosopa analoga me ti tha kavl#$si ston kathena.

Elinofreneia arage ti na simenei?

Filia Matthew

Filotas είπε...

Είστε και οι δύο απαισιόδοξοι!
Γι' αυτό σας πάω!:)

Πάνερμος...