Παρασκευή 1 Ιουνίου 2007

Για την Αμαλία...


«Ο ασθενής έχει το δικαίωμα του σεβασμού του προσώπου του και της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του»

(σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 47 του Ν. 2071/ 1992)

«Να γίνουν εξαίρεση οι αλμπάνηδες ρε παιδιά, όχι ο κανόνας...»

(Αμαλία Καλυβίνου, 1977-2007)

…Από την ηλικία των οκτώ ετών, η Αμαλία ξεκίνησε να πονάει. Παρά τις συνεχείς επισκέψεις της σε γιατρούς και νοσοκομεία, κανένας δεν κατάφερε να διαγνώσει το καλόηθες νευρίνωμα στο πόδι της. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, η Αμαλία έμαθε ότι το νευρίνωμα είχε πια μεταλλαχθεί σε κακοήθες νεόπλασμα.

Για τα επόμενα πέντε χρόνια η Αμαλία είχε να παλέψει όχι μόνο με τον καρκίνο, αλλά και με την παθογένεια ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας που επιλέγει να κλείνει τα μάτια στα φακελάκια και επιμένει να κωλυσιεργεί με παράλογες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Πέρα από τις ακτινοβολίες και τη χημειοθεραπεία, η Αμαλία είχε να αντιμετωπίσει την οικονομική εκμετάλλευση από γιατρούς που στάθηκαν απέναντί της και όχι δίπλα της. Πέρα από τον πόνο, είχε να υπομείνει την απληστία των ιδιωτικών κλινικών και την ταλαιπωρία στις ουρές των ασφαλιστικών ταμείων για μία σφραγίδα.

Η Αμαλία άφησε την τελευταία της πνοή την Παρασκευή 25 Μαΐου 2007. Ήταν μόλις 30 ετών.

Πριν φύγει, πρόλαβε να καταγράψει την εμπειρία της και να τη μοιραστεί μαζί μας μέσα από το διαδικτυακό της ημερολόγιο. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://fakellaki.blogspot.com, η νεαρή φιλόλογος κατήγγειλε επώνυμα τους γιατρούς που αναγκάστηκε να δωροδοκήσει, επαινώντας παράλληλα εκείνους που επέλεξαν να τιμήσουν τον όρκο που έδωσαν στον Ιπποκράτη. Η μαρτυρία της συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους, που της στάθηκαν συμπαραστάτες στον άνισο αγώνα της μέχρι το τέλος.

«Ο στόχος της Αμαλίας ήταν να πει την ιστορία της, ώστε μέσα απ' αυτήν να αφυπνίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και συνειδήσεις. Κυρίως ήθελε να δείξει ότι υπάρχουν τρόποι αντίστασης στην αυθαιρεσία και την εξουσία των ασυνείδητων και ανάλγητων γιατρών, αλλά και των γραφειοκρατών υπαλλήλων του συστήματος υγείας.»

(Δικαία Τσαβαρή και Γεωργία Καλυβίνου - μητέρα και αδελφή της Αμαλίας)

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 77 του Ν. 2071/ 1992, θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα για τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ.:

«Η δωροληψία και ιδίως η λήψη αμοιβής και η αποδοχή οποιασδήποτε άλλης περιουσιακής παροχής, για την προσφορά οποιασδήποτε ιατρικής υπηρεσίας»

Η Αμαλία Καλυβίνου αγωνίστηκε για πράγματα που θεωρούνται αυτονόητα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Δυστυχώς δεν είναι και τόσο αυτονόητα στην Ελλάδα. Συνεχίζοντας την προσπάθεια που ξεκίνησε η Αμαλία, διαμαρτυρόμαστε δημόσια και απαιτούμε:

* Να παρθούν άμεσα μετρά από την πολιτεία ώστε να σταματήσουν τα φακελάκια και η ανισότητα που επιφέρουν στην αντιμετώπιση των ασθενών

* να γίνει πιο ευέλικτος ο κρατικός μηχανισμός ώστε να μη θρηνήσουμε ξανά θύματα εξαιτίας χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών

* να επιβληθεί αυστηρότερος έλεγχος στη διαπλοκή φαρμακευτικών εταιρειών και ιατρικού κατεστημένου

* να αξιοποιηθούν οι ανεκμετάλλευτες νοσοκομειακές υποδομές και να υπάρξει συνεχής και άρτια επιστημονική κατάρτιση για όλους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ.

* να καθιερωθεί η ψηφιοποίηση του ιατρικού φακέλου του ασθενούς πανελληνίως, ώστε να επισπεύδεται η σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Ας πάψει πλέον η υποκρισία των κυβερνώντων, που προτιμούν να λαδώνονται οι γιατροί από τους ασθενείς παρά να αμείβονται αξιοπρεπώς από το κράτος.

* όχι αλλά φακελάκια

* όχι άλλη γραφειοκρατία

* όχι άλλος εμπαιγμός

Δικαιούμαστε δωρεάν και αποτελεσματική περίθαλψη. Για όλους.

Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να δώσετε φακελάκι, μην το κάνετε. Προτιμήστε καλύτερα να κάνετε μια δωρεά. Η τελευταία επιθυμία της Αμαλίας ήταν η ενίσχυση της υπό ανέγερση Ογκολογικής Μονάδας Παίδων.

(Σύλλογος Ελπίδα, τηλ: 210-7757153, e-mail: infο@elpida.org, λογαριασμός Εθνικής Τράπεζας: 080/480898-36, λογαριασμός Alphabank: 152-002-002-000-515. Θυμηθείτε να αναφέρετε ότι η δωρεά σας είναι "για την Αμαλία").

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που ειλικρινά με θλίβει είναι ότι η ευαισθητοποίηση και η αντίδραση στα κακώς κείμενα της ζωής έρχεται πάντα αφού έχει γίνει το κακό. Αυτό είναι τραγικό...και γι' τους παθόντες αλλά και για όλους εμάς που θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι.
Τanguera

Filotas είπε...

Tanguera δυστυχώς έχεις δίκιο...

0comments είπε...

Πέρα απ' την πολύ σωστή επισήμανση της Τanguera,με αφορμή περιπτώσεις σαν της αείμνηστης Αμαλίας, με στεναχωρεί ιδιαίτερα ότι δεν θίγουμε ούτε στο ελάχιστο το γεγονός ότι "Η εκμετάλευση ανθρώπου από άνθρωπο είναι η βασική αρχή της νομολογίας της οικονομίας της αγοράς, δηλαδή του καπιταλισμού". Όσο για το περίφημο "ανθρώπινο πρόσωπο" του καπιταλισμού πέρα από πολιτικό άλλοθι αποτελεί αν μη τι άλλο σχήμα οξύμωρο. Γιατί απ' τη στιγμή που η υγεία βαδίζει με τους νόμους της αγοράς και μάλιστα με τους πιο σκληρούς, θα ήταν παράξενο όσοι εμπλέκονται μ' αυτήν να είναι αγγελούδια. Εννοείται πως, όσον αφορά γιατρούς και νοσηλευτές, υπάρχουν εξαιρέσεις και μάλιστα φωτεινές. Όμως, όπως και στην περίπτωση της Αμαλίας, απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Άρα οι αλμπάνηδες,στην πανάκριβη και προσοδοφόρα υγεία της αγοράς, δυστυχώς δεν θα πάψουν μόνο με ευχές, να είναι ο κανόνας. Δε φτάνουν οι επικλήσεις στόν ανθρωπισμό του νοσηλευτικού προσωπικού. Χρειάζεται αγώνας.Πολιτικός. Αντικαπιταλιστικός.

Filotas είπε...

Συμφωνώ και με εσένα amig0!

Μπάμπης Αργυρίου - When it's over... [ΘΕΜΑ]

Μπάμπης Αργυρίου - When it's over... [ΘΕΜΑ] : Ο Μπάμπης δεν μένει πια εδώ.