Τετάρτη 20 Ιουνίου 2007

Με την συνείδηση στην τσέπη, ανακύκλωση;!

Με την πραγματοποίηση της εκδήλωσης της νομαρχιακής επιτροπής του Συνασπισμού και των κινήσεων που υποστηρίζει στον Δήμο και τη Νομαρχία, άναψε και πάλι η συζήτηση για την διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Ακούγονται ενδιαφέροντα πράγματα που ελπίζω σύντομα να δούμε να υλοποιούνται. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι οι κάποιοι συνδέουν την ανακύκλωση με κάποιου είδους ανταποδοτικότητα προς τον πολίτη, πράγμα που γίνεται σε αρκετές χώρες με πολυετή πείρα στην ανακύκλωση.

Υπάρχουν παραδείγματα όπου για όσα μπουκάλια επιστρέφει κάποιος για ανακύκλωση, παίρνει στο τέλος του χρόνου ένα χρηματικό ποσό. Αλλού στους συμμετέχοντες στα προγράμματα ανακύκλωσης δίδονται εισιτήρια για θεατρικές παραστάσεις ή κινηματογράφου και συναυλίες. Σε άλλες περιπτώσεις το κέρδος είναι το «κομπόστ» που μπορεί να θρέψει τα λουλούδια στις γλάστρες.

Είναι τυχαίο ότι πολλοί άνθρωποι από την γειτονική χώρα έρχονται και ψάχνουν τα σκουπίδια που εμείς πετάμε χωρίς διαλογή στην χωματερή της Σίψας; Συζητάμε σήμερα χωρίς το παραμικρό σχέδιο για προγράμματα ανακύκλωσης για το όφελος που θα έχει ο πολίτης που θα αποφασίσει να διαλέγει και να ανακυκλώνει τα απορρίμματα του;

Να εκπαιδεύσουμε τους υπαλλήλους, να τοποθετήσουμε κάδους, να ενημερώσουμε όλους και όλες για την ανακύκλωση, να δούμε πως η επιχείρηση ανακύκλωσης θα σταθεί στα πόδια της κι όταν με το καλό θα γίνει αυτό μπορούμε να μιλήσουμε και για ανταποδοτικά τέλη.

Μπορεί σε πολλούς από εμάς να αρκεί ότι έστω και ένα δέντρο να γλυτώσει την κοπή για να γίνει χαρτί είναι ανταποδοτικό.

2 σχόλια:

0comments είπε...

...και ταυτόχρονα να προβλεφθεί Χώρος Υγειονομικής ΤΑφής για τους άκρως ρυπογόνους ντόπιους πολιτικούς παράγοντες που τα τελευταία 50 χρόνια, σε συνεργασία με τα κεντρικά αφεντικά τους οδήγησαν την πανέμορφη και πλούσια περιοχή μας σε μαρασμό.

Φιλιά

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πιστεύω κι εγώ ότι αν δοθούν κίνητρα στον κόσμο θα συμμετέχει περισσότερο στην ανακύκλωση. Το θέμα όμως είναι ότι την ευθύνη την έχει η κάθε ΤΕΔΚ και όχι οι ίδιοι οι δήμοι -ειδικά της συγκομιδής- με αποτέλεσμα μα μην μπορούν να κάνουν και πάρα πολλά.

Πάνερμος...