Παρασκευή 30 Μαρτίου 2007

Oι «33» της Νάξου!

Στη Νάξο υπάρχει σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες μια προσπάθεια τιμωρίας και περιθωριοποίησης τριάντα τριών πολιτών της Αυτόνομης Παρέμβασης Νάξου, που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρωθεί η επέκταση του λιμανιού της χώρας. Στις 21 Φεβρουαρίου έγινε γνωστό ότι η εισήγηση της εισηγήτριας στη εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ ήταν υπέρ της ακύρωσης του έργου.

Το έργο αναφέρουν οι υποστηρικτές του, είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του νησιού καθώς θα δημιουργήσει συνθήκες καλύτερης και ταχύτερης διακίνησης ανθρώπων και εμπορευμάτων. Είναι εξασφαλισμένη σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων φορέων της πόλης χρηματοδότηση δεκαπέντε εκατομμυρίων ευρώ για την εκτέλεση του. Οι πλειοψηφία των κατοίκων θεωρεί αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη του νησιού την κατασκευή του νέου λιμανιού, όπου θα μπορούν μεταξύ άλλων να εξυπηρετούνται και κρουαζιερόπλοια.

Οι τριάντα τρεις κάτοικοι που προσέφυγαν στην δικαιοσύνη, προβάλλουν επιχειρήματα περιβαλλοντικού και αισθητικού χαρακτήρα για να σταματήσουν το έργο που ήδη βρίσκεται στα πρώτα στάδια της υλοποίησης του.

Οι φορείς ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό καθώς θα χαθούν οι πιστώσεις που είναι ήδη εξασφαλισμένες και το λιμάνι θα παραμείνει ένα όνειρο.

Ως εδώ η υπόθεση του νέου λιμανιού της Νάξου, μοιάζει με δεκάδες άλλες προσφυγές κατοίκων για την αποτροπή δημιουργίας αναπτυξιακών και «αναπτυξιακών» έργων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Στη Νάξο όμως, κάποιοι ένθερμοι υποστηρικτές της «ανάπτυξης με οποιοδήποτε κόστος» προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Έβγαλαν μια αφίσα στην οποία αναφέρονται τα ονόματα των τριάντα τριών κατοίκων και από κάτω υπήρχε η προτροπή «κράξτε τους» και κάλεσμα για να μποϊκοταριστούν οι επαγγελματικές δραστηριότητες αυτών των ανθρώπων!!!

Η τοπική κοινωνία είναι σε αναβρασμό, η πλειοψηφία της είναι υπέρ του έργου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές τέτοιες ενέργειες. Οι φορείς του νησιού επισήμως καταδικάζουν, αλλά θέτουν παράλληλα το πονηρό ερώτημα του χρόνου που επιλέχθηκε να γίνει η προσφυγή, δηλαδή ενώ το έργο έχει μπει στο στάδιο της υλοποίησης.

Το ερώτημα είναι βέβαια, άνευ ουσίας. Καθώς αν κριθεί ότι βλάπτεται το περιβάλλον το έργο δεν θα γίνει. Άσχετα αν βρίσκεται στις μελέτες ή σε οποιοδήποτε άλλο στάδιο.

Η ουσία βρίσκεται εδώ στην προσπάθεια εκφοβισμού μιας μειοψηφίας πολιτών που επικαλούνται το νόμο για να ανατρέψουν μια απόφαση της πλειοψηφίας. Το αν θα συνεχιστούν τα έργα θα το κρίνει ένα δικαστήριο και όχι οι 33 της Νάξου. Τι έχει να φοβηθεί η πλειοψηφία των κατοίκων αν όλα είναι εντάξει με το συγκεκριμένο έργο;

6 σχόλια:

0comments είπε...

Κανονικά θα έπρεπε να γράφει "ΦΑΤΕ ΤΟΥΣ" για να αποδειχτει γι ακόμη μια φορά ότι Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ.

Και με 15μιλιούνια κοκαλάκι δε θα μείνει. Μω την πίστη τς και το θάμα τς!

ΚΑΛΟ ΠΣΚ Δραμόπουλα!!

Filotas είπε...

ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ amig0!:)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν ξέρω τι γίνεται. Πολύ συχνά πάντως με αφορμή λόγους αισθητικής και περιβάλλοντος παραβλέπονται βασικά βιοποριστικά στοιχεία. Βλέπω ότι ούτε εσύ έχεις θέση και απλά θίγεις το ζήτημα της αποκάλυψης των ονομάτων. Είναι καιρός πια να αποκαλύπτονται όσοι ενεργούν. Δεν μπορεί να μένουν μυστικά ονόματα που αναστατώνουν το νησί. Συμφωνώ με την κίνηση. Δεν τη κρίνω αρνητικά.

Filotas είπε...

Δείμε η θέση μου είναι υπέρ της αισθητικής και του περιβάλλοντος σε κάθε περίπτωση. Με τους 33 λοιπόν, αλλά κυρίως με το δικαίωμα στην ένσταση! Γιατί νομίζω ότι η επέκταση του λιμανιού δεν έχει να κάνει τόσο με βιοποριστικούς λόγους...

Ανώνυμος είπε...

Ακούτε ακούτε:
Το λιμάνι σήμερα είναι συνολικής εκτάσεως 9,5 στρεμμάτων, μόνο οι προβλήτες.

Η βελτίωση του για αυτούς που αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη ως μεγιστοποίηση της αρπαχτής είναι:

1)Επέκταση κατά 11,5 στρέμματα του υπαρχοντος προβλήτα.
2)Δημιουργία νέου βιομηχανικού λιμένα εκτάσεως 2 στρεμμάτων, νότια της πόλης, δίπλα στην πλάζ του Αγίου Γεωργίου.(πλοία επικύνδινων φορτίων.)
3)Επέκταση κατά 300μ του υπαρχοντος κυμματοθραύστη.
4)Νότιος κυμματοθραύστης 120μ.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ (ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ=23.500 Μ2 ΜΠΕΤΟΝ) ΣΕ ΜΙΑ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ ΝΗΣΙΟΥ ΜΗΚΟΥΣ 500-600Μ, ΜΕ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ, ΟΠΟΥ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΕΡΝΑΝΕ ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΤΑ ΚΤΕΛ, ΤΑ ΒΥΤΙΟΦΟΡΑ, ΟΙ ΝΤΑΛΙΚΕΣ, ΤΑ ΤΑΧΙ, ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ, ΤΑ ΠΟΥΛΜΑΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ, ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ...ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ, Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ, Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ, Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΓΑΛΛΟΣ, Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ, Ο ΙΤΑΛΟΣ...ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΙΠΑ ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ...

ΑΝΤΕ ΓΕΙΑΑΑΑΑΑΑΑ ΡΕΕΕΕΕΕ!!!!!

Filotas είπε...

oymnd thanks for the credits!:)

Πάνερμος...