Τετάρτη 21 Μαρτίου 2007

Το ρωσικό «θαύμα»

Άκουγα την περασμένη εβδομάδα τις αναλύσεις και τους επαίνους για την Ρωσία σε σχέση με την συμφωνία κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και δεν πίστευα τα αυτιά μου. Μίλησαν κάποιοι, προφανώς στα πλαίσια της επιχείρησης γοήτευσης του ακροατηρίου τους, για μια χώρα που συνεχώς ισχυροποιείται και είναι πολύ μεγάλη επιτυχία που η Ελλάδα γίνεται εταίρος της. Όλα αυτά λόγω των ενεργειακών πλεονεκτημάτων της Ρωσίας.

Ποιοι εκμεταλλεύονται όμως τον πλούτο της Ρωσίας μετά από την κατάρρευση του καθεστώτος του «υπαρκτού σοσιαλισμού»; Μερικές δεκάδες επιχειρηματίες πρώην αξιωματούχοι του καθεστώτος, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τις περιστάσεις και με κάθε άλλο παρά διαφανείς διαδικασίες απέκτησαν τον έλεγχο των εθνικών πόρων. Οι περισσότεροι ζουν στο Λονδίνο και αλλαχού, ενώ τα τελευταία χρόνια το «θαύμα» πάει να ελέγξει ο πρώην πράκτορας της KGB και πρόεδρος σήμερα, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά, θα προσθέσω μόνο ότι κατά την διάρκεια της προχθεσινής ημέρας, εξήντα πέντε τρόφιμοι οίκου ευγηρίας και ενενήντα πέντε εργάτες σε ανθρακωρυχείο υπό τον έλεγχο βρετανικής εταιρίας, έχασαν την ζωή τους σε ισάριθμα τραγικά περιστατικά. Αυτό είναι το καθημερινό πρόσωπο του ρωσικού «θαύματος» και οι κάτοικοι του νομού Έβρου κάθε άλλο παρά ασφαλείς θα πρέπει να αισθάνονται για το «εταιριλίκι» μας με ρωσικές ιδιωτικές ή κρατικές επενδύσεις.

Η Ρωσία είναι ένα κράτος με ελάχιστη κοινωνική υπευθυνότητα. Καπιταλιστικό θαύμα, αλλά ανθρωπιστικό τράυμα…

Η φωτογραφία είναι από το www.in.gr

3 σχόλια:

maria_pin είπε...

Εύγε νέε μου, επίκαιρος όπως πάντα! Και στο θέμα της Ρωσσίας, η Guardian από το περασμένο Σάββατο παρουσιάζει αποσπάσματα από τα τετράδια της Πολιτκόφσκαϊα, και έχουν βέβαια φοβερό ενδιαφέρον. Και το πιο ενδιαφέρον από όλα όσα βγαίνουν από κει μέσα, είναι οτι αν ας πούμε ο Πούτιν κυβερνά μέσα στη βία και στη διαπλοκή, ίδιοι και χειρότεροι είναι και αυτοί που τον αντιπολιτεύονται. Τόση διαφθορά νομίζω δύσκολα βρίσκεις αλλού!

0comments είπε...

Ax αυτά τα μετακομουνιστικά θαύματα (Α.Ευρώπη)!! Ισάξια των σημερινών "κομουνιστικών" (Κίνα)

Πάντως το δούλεμα δεν έχει ούτε πατρίδα, ούτε ιδεολογία.

Filotas είπε...

Αυτό που μου την σπάει ρε Μαρία, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί που κάνουν πως δεν ξέρουν τι είναι η Ρωσία σήμερα, επειδή κάποιοι Έλληνες βιομήχανοι θα κάνουν μπίζνες με Ρώσους, σε ελληνικό έδαφος που θα ανήκει για τις ανάγκες της συνεργασίας στην Ρωσία!!!
Το δούλεμα είναι σαν το κεφάλαιο amig0!:)

Πάνερμος...