Παρασκευή 2 Μαρτίου 2007

Πρωτοπόρος ο ουραγός!

Άκουσα προχθές τον κ. Στάθη Σαραφόπουλο καλεσμένο σε εκπομπή του κ. Θανάση Φυλακτού στην «Άλφα» τηλεόραση να επιχειρηματολογεί γιατί οι φορείς της Δράμας πρέπει να κυνηγήσουν την υπόθεση της δημιουργίας ιδιωτικού πανεπιστημίου στο νομό Δράμας.

Εκπλήσσομαι όταν σοβαροί άνθρωποι επιχειρηματολογούν υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων χρησιμοποιώντας μεμονωμένα περιστατικά (χτίσιμο εισόδου γραφείου) και παρουσιάζοντας τα σχεδόν ως καθημερινό φαινόμενο στα δημόσια πανεπιστήμια, όπως θεωρώ ότι είναι θλιβερό να διεκδικεί η Δράμα να γίνει «πρωτοπόρος» στη ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση, την στιγμή που είναι ουραγός στην δημόσια ανώτατη εκπαίδευση. Η τελευταία τρύπα του ζουρνά, κυριολεκτικά, είτε κυβερνάει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., είτε η Ν.Δ. που παίρνει τα ξεγυρισμένα «πενηντάρια» της σε κάθε εκλογική ευκαιρία.

Καλούμαστε σε μια φυγή προς τα μπρος, ενώ ουσιαστικά είναι μια φυγή από την πραγματικότητα. Πραγματικότητα που ζούμε καθημερινά. Και φαίνονται όλα αυτά σε μια δυσχερή συγκυρία για το νομό σαν «ρηξικέλευθες προτάσεις» για την ανάπτυξη.

Όταν, η αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων παραπέμφθηκε στην επόμενη βουλή και θα πραγματοποιηθεί από την μεθεπόμενη.

Την στιγμή που ελάχιστες προϋποθέσεις έχει ο νομός Δράμας για να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις, όπως σε όλους τους τομείς της οικονομίας και στην Παιδεία. Εργαστήρια ελευθέρων σπουδών και παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων υπάρχουν εδώ και δεκαετίες στην χώρα μας, στην Δράμα δεν υπάρχει ούτε ένα. Γιατί να προτιμήσει να εγκατασταθεί στο νομό μας ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο; Αλλάζουν τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια τόσων δεκαετιών με αυτή την προοπτική; Η αν δημιουργηθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια και υπάρχει π.χ. ιδιωτική νομική σχολή στη Δράμα και στην Θεσσαλονίκη είμαστε σίγουροι ότι οι υποψήφιοι θα προτιμήσουν την Δράμα, ενώ διαπιστωμένη είναι η τάση προς τις σχολές που εδρεύουν στις μεγαλουπόλεις;

Θαρρώ ότι η όλη συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια σχετίζεται περισσότερο με την καθιέρωση τους στην συνείδηση των ανθρώπων ως μιας ελπίδας για την βελτίωση της προσφερόμενης εκπαίδευσης στην χώρα μας και για την μετέπειτα χωρίς αντιδράσεις παράδοση και του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ιδιωτική κερδοσκοπία. Η βελτίωση της κατάστασης στο δημόσιο πανεπιστήμιο, η σίτιση και στέγαση των φοιτητών είναι θέματα που πρέπει να μας απασχολούν καθώς είναι αυτά για τα οποία στερούνται αρκετά κάθε μήνα πολλές δραμινές οικογένειες.

Στην φωτογραφία τα "Εκπαιδευτήρια" της Δράμας. Στεγάζουν σήμερα δύο δημοτικά σχολεία.(Φωτό από www.drama.gr)

10 σχόλια:

0comments είπε...

Όταν δεν υπάρχει αντίλογος (κι όταν υπάρχει είναι ανούσιος και τύπου "φασαρία να γίνεται)ο κάθε απίθανος τύπος μπορεί να λέει ό,τι γουστάρει, χωρίς κανένα φόβο. Απλά και μόνο γιατί ξέρει ότι σε μια τόσο καλά χειραγωγημένη περιοχή ο Μπος κάνει και λέει ότι του καπνίσει.

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΗΡΩΕΣ ΟΣΟΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ!

Καλό ΠΣΚ σύντροφοι και συντρόφισσες

ο δείμος του πολίτη είπε...

Απλά ένας πολιτικός ήθελε να μιλήσει για την ιδιωτικοποίηση και βρήκε και το θέμα που ίσως προσελκύσει την προσοχή του κόσμου στο πρόσωπό του. Έστριψε στο νομό την κουβέντα και αμέσως κάποιοι συζήτησαν το όνομά του. Εξάλλου το κόμμα του βγήκε παγανιά σε όλους τους νομούς για να ηρεμήσουν οι αντιδράσεις του κόσμου.

Filotas είπε...

Καλό ΠΣΚ amig0!:)
Δείμε είναι ένα δείγμα χρησιμοποίησης του "καημού" ενός ολόκληρου νομού για να φανεί ότι ίσως θα ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα η ιδιωτικοποίηση της ανώτατης Παιδείας. Πράγμα απίθανο!

maria_pin είπε...

Είναι απλά μια κοροιδία, και για τη Δράμα, όχι και η πρώτη φορά. Από το 80, έκλεισαν όλες οι επιχειρήσεις, το ΤΕΙ ήταν μεγάλη ελπίδα αλλά δεν "μεγάλωσε", τώρα ακούμε για φυλακές( για να φάνε καλά οι δικηγόροι), ιδιωτικά πανεπιστήμια ( καλά, αυτό οπως λες και συ ακούγεται τελείως απίστευτο). Δουλειές πρέπει να ζητάμε για τη Δράμα, περιβαλοντική ανάπτυξη, και ενίσχυση της δημόσιας παιδείας.

Και όσο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καλό είναι να θυμόμαστε, οτι παγκωσμίως, τα καλά είναι τα κρατικά!

Καλό πσκ..

ci είπε...

Λοιπόν... κρατάω την συγκίνηση και το γλυκό χαμόγελο μόλις είδα το σχολείο που πήγαινα κάποτε:)
(δημόσιο σχολείο βέβαια, μην γίνει και παρεξήγηση λόγω ..ονόματος:Ρ).
Τα καραγκιοζηλίκια που βλέπουμε καθημερινά τα έθιξαν καλύτερα τα παιδιά, οπότε

Καλό μας σ-κ!:)

Filotas είπε...

Μαρία και Citronella καλό μας Παρασκευοσαββατοκύριακο!:)

cuentos_nat είπε...

ολα τα'χε η μαργιωρη , ο φερετζες της ελειπε...
Ο κ. Σαραφοπουλος απλα ακολουθησε τη γραμμη του κοματος.Τι περιμεναμε δηλαδη να πει και για πιο θεμα να μιλησει σοβαρα.Αλλωστε ειναι τοσο καλοτα'ι'σμενοι ολοι αυτοι που πραγματικα δεν ξερουν τι σημαινει να ζεις στη Δραμα.
καλο σ-κ παιδια και ας νιωσουμε την ανοιξη

YO!Reeka's είπε...

(εκτός κλίματος)
ααα τα εκπαιδευτήρια! εκεί πήγαινα σχολείο :) :) :)

ci είπε...

Yo! κι άλλος συμμαθητής:D

Filotas είπε...

Μετά από όλα αυτά τα θαυμαστά εγώ έχω μόνο να πω Καλή εβδομάδα σε όλους και όλες!!!

Πάνερμος...