Σάββατο 31 Μαρτίου 2007

Η φτωχή Πορτογαλία και η φαιδρά Πορτοκαλέα…

Μόλις προχθές τέθηκε σε λειτουργία μια τεράστια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πλαίσια η οποία θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η Πορτογαλία για την κάλυψη του 45% των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες, δωρεάν και πεντακάθαρες πηγές ενέργειας.

Η συγκεκριμένη μονάδα βρίσκεται ανάμεσα στους ελαιώνες της Σέρπα, στη νοτιοανατολική Πορτογαλία, σε μια έκταση 600 στρεμμάτων και θα καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες 8.000 νοικοκυριών.

Η Πορτογαλία έχοντας διαγνώσει πόσο δυσβάσταχτη είναι η εξάρτηση της οικονομίας της από το πετρέλαιο και διαθέτοντας άφθονες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, τόλμησε να επενδύσει μεγάλα ποσά, αλλά και να επιδιώξη την ουσιαστική απεξάρτηση της μέσα σε ορίζοντα τριών χρόνων. Στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής, η Πορτογαλία κατασκευάζει υπεράκτιες μονάδες στον Ατλαντικό, οι οποίες θα παράγουν ηλεκτρισμό από την κίνηση των κυμάτων του ωκεανού και υπολογίζεται ότι το 2010 η ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές θα καλύπτει τις ανάγκες 750.000 νοικοκυριών.

Η Πορτογαλία πέραν της δυσχερούς οικονομικής της κατάστασης σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους της έχει και πολύ ήλιο. Και βέβαια δεν είναι μόνο αυτές οι ομοιότητες της με την χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας…

4 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ευτυχώς που παινευόμαστε ότι είναι φτωχότερη χώρα από τη δική μας.

0comments είπε...

Εμείς είμαστε μάγκες Έλληνες πετρελαιάδες δεν είμαστε φλώροι οικολόγοι. Πφφφ!!

Juanita La Quejica είπε...

Είπαμε! Τα χρήματα που πήραν τα τελευταία 20 χρόνια από την Ένωση οι Πορτογάλοι κατά ένα 85% τα επένδυσαν στην χώρα τους και κατά ένα 15% τα τσέπωσαν. Στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας έγινε ακριβώς το αντίθετο... γι αυτό και την πρώτη φορά που επισκεφθήκαμε την Πορτογαλία, το 1999, τότε ήταν η πρώτη φορά που πραγματικά νοιώσαμε τί σημαίνει ντροπή. Ήταν πολύ μακρυά από μας, οι "οικοδόμοι της Ευρώπης"... Τελοσπάντων...
Καλό Μήνα να έχουμε όλοι και όλες!

Filotas είπε...

Καλό μήνα φίλοι και φίλη!:)

Πάνερμος...