Τετάρτη 28 Μαρτίου 2007

Ένα βήμα για την ειρηνική συμβίωση…

Με μια ιστορική από όλες τις πλευρές συμφωνία, η πολιτική διαμάχη στην Βόρεια Ιρλανδία φαίνεται μετά από αρκετές δεκαετίες εντάσεων και ασυνεννοησίας να εκτονώνεται. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, των καθολικών που εκφράζονται πολιτικά από το Σιν Φέιν (πολιτική πτέρυγα του θρυλικού I.R.A.) και των προτεσταντών που εκφράζονταν από το Ενωτικό Κόμμα του Όλστερ, Τόνι Άνταμς και Ίαν Πέισλι, συμφώνησαν να μοιραστούν την εξουσία στην χώρα τους. Είναι η πρώτη φορά που το Ενωτικό Κόμμα δεσμεύεται χρονικά, εντός έξι εβδομάδων να συμμετάσχει σε κυβέρνηση μαζί με το Σίν Φέιν.

Στις εκλογές που διεξήχθησαν πριν από τρεις εβδομάδες στην Βόρεια Ιρλανδία, τα δύο κόμματα επικράτησαν των πιο μετριοπαθών και με την μεσολάβηση της βρετανικής κυβέρνησης έκατσαν στο τραπέζι και κατέληξαν όπως όλα δείχνουν στην συνδιαχείρηση της εξουσίας.

Το μέλλον φαντάζει πιο θετικό μετά την παραπάνω εξέλιξη καθώς παρά την επιφανειακή ηρεμία των τελευταίων ετών στην Β. Ιρλανδία, κανείς δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι το χάσμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων δεν θα επανεμφανίζονταν με δραματικό τρόπο. Τελικά η ήρεμη περίοδος που προηγήθηκε, φαίνεται να βοήθησε στην ωρίμανση των συνθηκών για να υπάρξει συνεργασία αντί της αδιαλλαξίας και να είναι πλέον οι δύο κοινότητες υπεύθυνες για ένα καλύτερο μέλλον για όλους…

4 σχόλια:

ion είπε...

Τελικά μόνο τα βουνά δεν σμίγουν...

Filotas είπε...

Με ένα γερό σεισμό σμίγουν κι αυτά ion!:)

maria_pin είπε...

Αυτός ο Ιαν Παισλη, είναι ο σατανάς προσωποποιημένος!!Να τον δείτε πως μιλάει, η κακία γυαλίζει στα μάτια του!!

Θα κάνω και γω ένα κομμάτι για τον "θρυλικό" ΙΡΑ- αν και αν το πεις έτσι εδώ θα έχουμε λιποθυμίες!

Οσο για τα βουνά που σμίγουν, να μη ξεχνάμε καλό είναι πως επιτυγχάνεται τελικά η εθνική συμφιλίωση- έχουμε και μεις εδώ τη δική μας εμπειρία με τον εμφύλιο- δεν κλείνουν εύκολα οι πληγές!!

Filotas είπε...

Μακάρι να έλαγαν και οι Ενωτικού πίσω μου σ΄έχω Σατανά, Μαρία, αλλά δεν το βλέπω!
Σαν τον ΕΛ.ΑΣ. και ο IRA δηλαδή?!
:)

Πάνερμος...