Σάββατο 17 Μαρτίου 2007

Chiquita, Bacardi και πάει λέγοντας…


Την καταβολή 25 εκατομμυρίων δολαρίων στα πλαίσια ενός συμβιβασμού για να μην διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση της χρηματοδότησης ακροδεξιών ταγμάτων θανάτου στην Κολομβία από την εταιρία εμπορίας μπανανών Chiquita, αποφάσισε η δικαιοσύνη των Η.Π.Α. Η υπόθεση αφορά χρηματοδότηση από την θυγατρική της εταιρίας στην Κολομβία των ακροδεξιών ταγμάτων θανάτου των Ομάδων Αυτοάμυνας της Κολομβίας (AUC) στην χώρα, από το 1997 μέχρι το 2004 με ποσό που ανέρχεται στο ύψος του 1,7, εκατομμυρίων δολαρίων.
Η συγκεκριμένη ομάδα συστάθηκε την δεκαετία του ’90 από τους γαιοκτήμονες της περιοχής για να πετύχει ότι δεν είχαν καταφέρει επί τρεις δεκαετίες και πλέον οι κυβερνήσεις της χώρας. Να καταστείλει την δράση των δύο αντάρτικων κινημάτων της χώρας. Των Ένοπλων Επανασταστικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC) και του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN). Οι AUC παρότι δεν είχαν επίσημα σχέση με το κράτος, λειτουργούσαν συνεχώς υπό την ανοχή του, ενώ η κύρια πηγή εσόδων τους ήταν το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και ένα μέρος των εξόδων τους προέρχονταν από δωρεές χορηγών όπως η Chiquita. Παρότι ονομάζονται ομάδες αυτοάμυνας είχαν καθαρά επιθετικό χαρακτήρα και η δράση τους ξέφευγε από την προστασία ιδιοκτησιών και περιουσιών από την δράση των εξεγερμένων. Είναι υπεύθυνες για τις δολοφονίες χιλιάδων χωρικών σε περιοχές όπου οι αντάρτες είχαν αυξημένη επιρροή, ενώ δολοφόνησαν και πολλούς συνδικαλιστές.
Δεν είναι πρωτοφανής η υποστήριξη είτε των Η.Π.Α. άμεσα, είτε πολυεθνικών εταιριών τους να ενισχύουν τέτοιες οργανώσεις σε διάφορα μέρη της γης, κύρια όμως στην Λατινική Αμερική, για να δημιουργήσουν προβλήματα στα αντάρτικα κινήματα ή στις μη ελεγχόμενες από αυτές κυβερνήσεις. Από τους «Κόντρας» της Νικαράγουα και την Γουατεμάλα μέχρι την Κούβα και την γενναία «συνεισφορά» της Bacardi στις απόπειρες δολοφονίας του Φιντέλ Κάστρο αλλά και στην σύνταξη των νόμων που ενισχύουν το οικονομικό εμπάργκο σε βάρος του νησιού. Το φαινόμενο υπήρχε παλιότερα σε μεγαλύτερη έκταση, καθώς η «αμερικανική» συμπάθεια και χρηματοδότηση έχει βρει αποδέκτες όπως ο Σαντάμ Χουσεϊν ή ο Ουσάμα Μπίν Λάντεν και πολλά μοναρχικά καθεστώτα της ευρύτερης περιοχής.
Σήμερα εκεί δεν χρηματοδοτούνται φανατικοί για να κάνουν την βρομοδουλειά. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες «Αμερικανοί» στρατιώτες να προστατεύουν τις μπίζνες των «αμερικανικών» εταιριών.
Οι εταιρίες που εν μέρει πλήρωναν για να κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή να εκμεταλλεύονται τους ντόπιους, στέλνουν σήμερα προϊόντα στα ράφια πολλών μαγαζιών στην χώρα μας. Η προτίμηση σε άλλα προϊόντα είναι μια έμμεση αλλά σαφής απάντηση προς το επιχειρηματικό πνεύμα τους...

5 σχόλια:

0comments είπε...

Μπανανασασίνος!!

Ε ρε παιδί μου!! Ούτε μία πολυεθνική να μην ξεφεύγει απ' τον κανόνα!!!
Από που να πιάσεις και που να ...

.- H κατανάλωση είναι πολιτική πράξη κι "Ο καπιταλισμός εχθρεύεται
τη ζωή" .-

ο δείμος του πολίτη είπε...

Τρώμε με τη γυναίκα μου πολλές μπανάνες. Μόλις το έμαθα αυτό -πριν από κάτι χρόνια- κόψαμε αμέσως τις τσικίτα. Είχα αηδιάσει από τη συνεργασία αυτή. Βέβαια θα μου πεις είναι η μόνη; Όχι βέβαια. Τόσες αμερικάνικες πολυεθνικές -αν όχι όλες- κάνουν το ίδιο ίσως σε άλλες χώρες. Και πόσο άραγε διαφέρουν ελληνικές κι ευρωπαϊκές εταιρίες; Στη λογική ίδια κάνουν, αλλά σε άλλο μέγεθος.

cuentos_nat είπε...

Μπανάνες, καφές, χαλιά, bacardi, διαμάντια...και πάει λέγοντας.
Η εκμετάλευση αυτών των προ'ι'όντων "σκοτώνει" ανθρώπους έμμεσα ή άμεσα.Όλοι είμαστε συμμέτοχοι στο έγκλημα.Δυστυχώς είναι μεγάλος ο κατάλογος και στην τελική ποιός νοιάζεται?

Juanita La Quejica είπε...

"Χούγια" που ξεκινούν από τον 19ο αιώνα. Κόβονται; Δεν κόβονται...

Filotas είπε...

Οι "κόρες" του καπιταλισμού είναι φρόνιμες amig0!
Δείμε δεν μας λες όμως τι μπανάνες τρώτε τώρα?:Ρ
Πάντως πολλές εταιρίες δεν θα ενέδιδαν στον συγκεκριμένο ...πειρασμό!
Natoula για πολλά είμαστε έμμεσα υπέυθυνοι, αλλά τεσπα...
juanita "χούγια" στην ούγια?
Καλημέρες!

Πάνερμος...