Πέμπτη 15 Μαρτίου 2007

Δυσοίωνες «αντανακλάσεις»...

Η ταινία «300» σπάει, από την περασμένη εβδομάδα με τις εισπράξεις της, τα ταμεία στους κινηματογράφους της χώρας μας. Μάλιστα δημιουργεί εισπρακτικό ρεκόρ που ξεπερνάει τα αντίστοιχα μεγέθη άλλων κινηματογραφικών επιτυχιών των τελευταίων χρόνων, όπως οι «Νύφες» ή το «Λούφα και Παραλλαγή – Σειρήνες στο Αιγαίο». Έχει μεγάλο ενδιαφέρον τι είναι αυτό που μετατρέπει την ταινία από μια απλή μεταφορά του κόμικς του Φρανκ Μίλερ για τους 300 του Λεωνίδα σε ένα κινηματογραφικό φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα. Κι άλλα κόμικ – πολύ πιο δυνατά - έχουν γίνει ταινίες τα τελευταία χρόνια, αλλά η πορεία τους στις αίθουσες δεν ξεπέρασε τα συνηθισμένα. Ποιοι παράγοντες εκτοξεύουν την περιέργεια του κοινού για αυτή την ταινία; Δεδομένου ότι ούτε ιδιαίτερα διάσημοι ηθοποιοί παίζουν, ούτε σημαντικές ερμηνείες καταθέτουν.

Θαρρώ ότι είναι η ίδια δύναμη που μετατρέπει σε φαινόμενα γεγονότα που τονίζουν εθνικά μας χαρακτηριστικά. Όπως γίνεται με τις αθλητικές διοργανώσεις ή με τους διαγωνισμούς τραγουδιού. Παρά την απουσία του διαγωνιστικού στοιχείου σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει σε υπερθετικό βαθμό η αντίθεση του καλού με το κακό. Και βέβαια η ταύτιση του καλού με το ελληνικό στοιχείο, το οποίο είναι μεν ιστορική παραδοχή αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε προβληθεί στις οθόνες μας. Αν προσθέσουμε και την ολοένα διευρυνόμενη «λατρεία» για την καλλωπισμένη εκδοχή της ιστορίας μας που διδασκόμαστε στα σχολεία, τότε οι ουρές στους κινηματογράφους δεν είναι καθόλου παράξενες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι και ενδεικτικές μιας δυσοίωνης προοπτικής για την χώρα μας…

6 σχόλια:

cuentos_nat είπε...

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ρε, οχι παιξε γελασε...
καλημερες

Carlo Negreponte είπε...

Είστε και φαίνεστε Νατούλα!:Ρ
Καλημέρες!

0comments είπε...

Εγώ πάντως δεν το πάω τόσο βαθιά το θέμα. Μάλλον είναι αποτέλεσμα πολύ καλής προώθησης.
Τσάο! και Μπάτσι

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κοίτα έχεις άδικο που θέτεις μόνο αυτή την ταινία. Ανάλογα είχαμε και για τον Αλέξανδρο (παρά τις κριτικές για ανιστόρητο σενάριο) και για την Τροία. Αυτή ταινία είναι λίγο ανώτερη γιατί έχει μοναδικά χρώματα και επειδή ακριβώς είναι μία γνωστή σε όλο τον κόσμο αυτοθυσία.

Filotas είπε...

Amig0 πιστεύω ότι η προώθηση από μόνη της δε νομίζω ότι θα έφτανε για τέτοιες ουρές. Μπάτσι?!
Δείμε να και μια φορά που με βρίσκεις να έχω άδικο! Πρόκειται για την πιο μεγάλη εισπρακτική επιτυχία από τις τρεις που συζητάμε. Στον κινηματογράφο της πόλης μας που προβάλλεται δεν έχω δει τέτοιες σκηνές, ούτε και τρεις ή τέσσερις προβολές ημερησίως.
Δεν έχω δει την ταινία και επί της ουσίας δεν μπορώ να σου απαντήσω για ποιοτικά χαρακτηριστικά της. Επιφυλάσσομαι όμως...

Ανώνυμος είπε...

Angelito νομίζω ότι με τη συγκεκριμένη ταινία είσαι απλά άδικος και το κακό είναι ότι την κρίνεις χωρίς να την έχεις δει. Το βλέπεις πολύ μονοδιάστατα το θέμα. Μπορεί η ταινία να έχει σπάσει τα ταμεία στην χώρα μας αλλά το ίδιο συμβαίνει και στην Αμερική. Ρίξε μια ματιά στο αμερικάνικο Box Office για να δεις ότι και εκεί πρώτη είναι η ταινία. Φυσικά οι Αμερικάνοι δεν ταυτίζονται με τους Σπαρτιάτες, αλλά και αυτοί συρρέουν στα σινεμά για να δουν την ταινία. Απλά είναι μια ωραία ταινία με πολύ καλή σκηνοθεσία και καταπληκτική φωτογραφία. Εξυπακούεται ότι πολλοί πήγαν να δουν την ταινία λόγω του εληνοκεντρικού της θέματος, αλλά έστω και αν εγώ διαφωνώ με αυτόν τον τρόπο σκέψης, πρέπει να το σεβαστώ. Εγώ πάντως δεν βλέπει τη δυσοίωνη πλευρά της ιστορίας, όπως την βλέπεις εσύ.

ΥΓ: Συγγνώμη για το μεγάλο σε έκταση comment

Πάνερμος...